Нови стандарти за месните продукти готви агенцията по храните. Кюфтета, кебапчета и карначета ще трябва да съдържат по-малко количество мазнина за сметка на водата, съобщава Нова тв.

От Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) обясниха, че след промяната тези продукти ще станат по-качествени и по-здравословни. Според експертите новият стандарт няма по никакъв начин да се отрази на вкусовите му качества.

"Хората не трябва да се притесняват. Потребителите трябва да са спокойни, тези храни ще бъдат със същия състав, със същия вкус, но ще бъдат по-качествени и по-здравословни", каза главният експерт в Дирекция "Контрол на храните" Райна Иванова. 

Експертите обясняват новия състав на кюфтето с това, че у нас животните са изменили породите си и за да се извлече по-добрата част от месото, им са нужни нови пропорции мазнини и вода.

"Има нови породи, с ново съотношение вода - мазнини при самите животни, също така ние изискваме да бъдат влагани по-качествени части от месото - това са от бут, от плешка, които са с по-високо водно съдържание, но пък имат по-ниска масленост, по-ниска мазнина", каза Иванова.

Щом се приемат новите наредби, кюфтето вече ще бъде значително по-здравословно, убедени са от Агенцията за безопасност на храните.

"Намалено е съдържанието на мазнини и увеличено съвсем малко водното съдържание в общата маса на продукта. Това не е допълнително влагане на вода при тези продукти  - при тези продукти не се влага вода - това е в зависимост от новия породен състав на животните, които вече се отглеждат и в България. От значение е да бъдат по-качествени и по-здравословни храните, което пък е повик на Световната здравна организация", добави главният експерт в Дирекция "Контрол на храните".

Все пак, от Агенцията за безопасност на храните уточняват, че новите стандарти не са задължителни и всеки производител може сам да преценява в каква степен да ги спазва.