Роджър Федерер може да стане милиардер в края на тази година и да се присъедини към клуб, в който членовете спортисти сега са само трима. Майкъл Джордан, Тайгър Уудс и Флойд Мейуедър.

Прогнозата и изчисленията са на Tennis.com и "Бизнес инсайдър". Според тях рекордьорът по титли от Големия шлем е спечелил около 900 милиона долара от тенис и от спонсорски и рекламни договори.

Само за миналата година приходите му се изчисляват на $93,4 млн. - най-високата стойност за година в кариерата му досега. А 2019-а не беше най-успешната година в тениса на 38-годишното величие. Той не спечели нито една титла от Големия шлем, като злощастно загуби финала на "Уимбълдън" от Новак Джокович.

Федерер е забогатял със 129 млн. долара от наградни фондове в тениса. Всичко останало е от договори.

Според Tennis.com в следващите години Роджър ще прибере $200 милиона от споразумения, които са актуални в момента с фирми като Credit Suisse, Mercedes Benz и Rolex.

Също с японския производител на екипировка Uniqlo, с който шампионът сключи контракт за 10 г. през 2018-а на стойност $300 милиона.

Ето някои факти от кариерата на Федерер, който може да стане първият тенисист милиардер и е най-високо платеният ас в своя спорт, независимо че по обективни причини успехите му на корта започнаха да намаляват.

* Роджър Федерер е роден на 8 август 1981 г. в Ботминген, Швейцария. Родителите му Роберт и Линет (южноафриканка) го насърчават да тренира тенис от 8-годишен. И  двамата са работели за фармацевтична компания.

* На 14 г. Федерер стана юношески шампион на Швейцария. През 1996 г. започва да участва в международни турнири, а две години по-късно печели титлата на юношеския "Уимбълдън". Първата си голяма титла взема през 2003 г. - на любимия "Уимбълдън". Той е само на 21 г. За триумфа си прибира 714 460 долара.

* Беше рекламно лице на Maurice Lacroix, но Rolex го "открадна" с много по-щедри финансови условия. Твърди се, че стойността им е за 15 милиона.

* През 2007 г. Федерер се споразумява с Gillette. 

* На следващата година един от най-харизматичните спортисти влиза в звездния отбор на Nike. Договорът е за 10 г. на стойност $120 млн. Изтече през март 2018 г. Роджър замени американския гигант с японската фирма Uniqlo, която ще продължава да го позлатява дори когато спре с тениса в близките години.

* 300 милиона за 10 лета от 2018-а. На толкова се изчислява контрактът с Uniqlo. На "Уимбълдън" същата година Федерер заяви, че преговорите са продължили дълго време, още докато е бил обвързан с Nike.

* В първата си реклама за Uniqlo Маестрото опитва да свири на пиано. Той заявява, че иска да продължи да се упражнява, за да изненада някой ден приятно своята съпруга Мирка. Тя е човекът, който освен всичко друго го съветва как да се облича и доста му е повлияла в това отношение.

* Федерер сключва 10-годишен договор и с Credit Suisse през 2009-а. Според неофициална информация той му е донесъл около $20 милиона досега.

* Бившият №1 в света от 2008 г. си партнира с Mercedes. Поднови контракта през 2018 г. Той му носи по 5 млн. на година. И по някой и друг автомобил на марката - каквото си избере от новите модели.

* Федерер е посланик на шампанското Moët & Chandon. През 2018 г. марката пусна в продажба 20 бутилки, всяка на стойност 23 хиляди долара по случай 20 г. на аса в професионалния тенис. Приходите отидоха за Фондация "Роджър Федерер". 

* Швейцарецът е известен и с това, че подпомага благотворителни каузи. През 2003 г. той основа фондацията си. До края на 2018 г. е отделил над 40 млн. за различни акции, свързани най-вече с деца в нужда. Тази година преведе средства за бедствието с пожарите в Австралия. Това е едно от любимите му места.

* Роджър Федерер живее в модерна къща на брега на Цюрихското езеро, завършена през 2014 г. Стойността й се изчислява на $8,1 млн.

* Тенис величието е запален планинар. Личен приятел му е Беър Грилс, с когото вече имаха съвместни походи, най-вече в Алпите.

* През 2018 г. Федерер заяви в интервю в родината си, че е закупил автобус от 60-те години. Иска да го ремонтира основно и пригоди за дълги пътувания из Европа със семейството си, когато кариерата му приключи.

А кога ще стане това, може би и той самият още не знае. Най-вероятно ще играе поне до 40 г.