В столицата на Мексико една от най-честите причини за излизането от строя на ескалаторите на метрото е урината на недобросъвестни граждани, съобщава Фокс нюз, цитирана от БТА.

Според данни на общинските власти, корозията, предизвикана от урината в механизмите на подвижните стълби, е една от петте водещи причини за повредата им.

По думите на Фермин Рамирес, отговорник за поддръжката на инфраструктурата на метрото, колкото и да е странно, пътниците, изкачващи се по ескалаторите, по някакъв начин успяват да свършат малката си нужда, докато се придвижват по тях.

Уринирането ставало по време извън пиковите часове и в не много натоварените метростанции.

"Когато отваряме съоръженията за поддръжка, в тях винаги откриваме човешка урина", коментира Рамирес.

Причината за подобен вандализъм се обяснява с факта, че сравнително малък брой метростанции са оборудвани с безплатни обществени тоалетни. Няма и платени такива.

Според данни на общината от съществуващите 467 ескалатора, всеки ден от строя излизат 22. Общинската управа предвижда подмяната на 55 съоръжения от този тип в близките две години. През столичното метро годишно преминават 1,6 милиарда пътници. То е осмо по големина в света и е едно от най-евтините. Ползвателите срещу билет от 25 цента могат еднократно да пътуват до която и да е дестинация по 226-километровата метромрежа.