Български гражданин е прострелян смъртоносно при акция на полицията в Истанбул, след като нахлул с мачете и предизвикал безредици в заведение в града снощи.

Това съобщават от пресцентъра на МВР.

Установено е, че 32-годишният Милен Бахчеванов има няколко криминални регистрации - за хулиганство, кражби и грабежи.

Действието се развило около 23.30 часа в ресторант, намиращ се на ул. „Шехит Камил Балкан“ в кв. Байрампаша – Истанбул. По данни на местните медии той е направил опит да нападне клиентите и дори да вземе заложник. Нападнал е и силите на реда - има униформени с порезни рани.

Кадри показват как полицаите произвеждат десетки изстрели по нападателя през витрината на ресторанта.

"Държи се агресивно, буйства, качва се на 2-ия етаж, напада местни граждани. Опитва се да задържи заложници от заведението. Хората от ресторанта успяват да го изолират той се барикадира. Започват да водят преговори, най-напред се опитва пожарната с водна струя да го неутрализира, но не успява и в един момент той напада местните екипи. Откриват стрелба, раняват го в крака. Транспортират го в болница, но за съжаление там почива, най-вероятно от кръвоизлив", разказа за Нова телевизия Ангел Ангелов, консул в Истанбул.

Инициирани са проверки и е отправено официално запитване до турските власти, от които се очаква получаване на подробна информация. 

Задграничният представител на МВР има готовност да окаже съдействие на разследването, ако такова бъде поискано, посочват от българска страна.

Дирекция "Международно оперативно сътрудничество" е осъществила контакт по полицейските информационни канали.