Бивш германски дипломат, заподозрян в шпионаж в полза на Китай, бил отзован от поста посланик на ЕС в Южна Корея, след като бил лишен от достъп до класифицирана информация.

Това съобщи „Политико“.

През седмицата стана ясно, че германската прокуратура разследва трима души по подозрение в шпионаж. Извършени са обиски в Брюксел, Берлин и германските провинции Бавария и Баден-Вюртемберг. Според медийни публикации тримата работят в момента за лобистки компании и са заподозрени, че са шпионирали за Китай. Един от тях е бивш дипломат.

Случаят предизвика безпокойство не само заради дейността на Пекин, но и относно способността на ЕС да пази в тайна важна информация.

Засега властите в Германия не са повдигнали обвинения. Те не назовават имената на тримата, макар от „Политико“ да твърдят, че са ги научили от близки до разследването източници.

На въпроса за бившия дипломат говорител на Европеийската служба за външна дейност (ЕСВД) дава следния отговор пред изданието:

„Човекът, за когото говорите, е бивш служител на ЕСВД, пенсионирал се през 2017 г. Той е оглавявал мисията на ЕС в Република Корея от септември 2015 г. Службите за сигурност в страната му са му отнели достъпа до класифицирана информация след командироването му. Той е бил отзован в централата през 2016 г., след като е било съобщено за отнемането на достъпа от компетентния орган.“

Двама дипломати и служител на Еврокомисията, пожелали анонимност, заявили, че въпросният човек бил отзован заради връзки с Китай. Но посочили различна информация за тези контакти.

„Причината за отнемането на достъпа му до класифицирана информация и от компетенция на службите за сигурност в неговата страна, - допълва говорителят на ЕСВД. - Те отговарят за проучванията, довели до предоставянето и възможното отнемане на този достъп. Те не са длъжни да информират институциите на ЕС за причините да го правят.“

Отзвукът от случая е огромен, споделя бивш служител от разузнаването на страна членка на ЕС. И припомня, че Съюзът няма действащо контраразузнаване.

Точно по тази причина не ЕС, а националните служби за сигурност издават разрешенията за достъп до класифицирана информация. Служителите само представят удостоверенията в евроинституциите.