Президентът на САЩ Доналд Тръмп трябва да бъде отстранен от поста, за да бъде защитена националната сигурност и опазена системата за управление на страната. Това заявяват седемте конгресмени от Демократическата партия в САЩ, които ще представляват Камарата на представителите в процеса за импийчмънт на държавния глава в тезата си, представена вчера пред Сената. Документът е от 111 страници, а в събота изтече крайният срок за представянето му, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА. 

"Делото срещу президента на САЩ е просто, фактите са неоспорими, а доказателствата убедително установяват, че президентът Тръмп е злоупотребил с правомощията на поста си, за да провокира чуждестранна намеса в избори за своя собствена политическа изгода и в ущърб на американските национални интереси. Той е загърбил клетвата си да изпълнява вярно законите и е предал общественото доверие. Погрешното поведение на президента Тръмп представлява опасност за нашите демократини процеси, нашата национална сигурност и нашата привързаност към върховенството на закона", заявяват авторите на документа. 

Аргументите им за импийчмънт продържават с това, че след като бил уличен, президентът се е опитал да потули делото чрез възпрепятстване на разследването на Камарата на представителите на неговите злоупотреби. За такива прегрешения в конституцията на САЩ предвиденото противодействие е отстраняване на президента от поста му, се казва още в официално публикуваната теза на демократите. И още:

"Единственият оставащ въпрос е дали членовете на Сената ще приемат и изпълнят дълга, възложен им от съставителите на Конституцията и техните конституционни клетви. Историята ще отсъди доколко всеки сенатор се е стремял да бъде над междпартийните разногласия, честно да проучи фактите и да защити Конституцията".

Те призовават Сената да признае Тръмп за виновен, така че сегашният и всеки бъдещ президент да не могат да извършват правонарушения, попадащи под импийчмънт, и да избягват отговорността за деянията си.

Процесът срещу Доналд Тръмп е по повод спиране на военната помощ за Украйна и разговори между двамата държавни глави, за които демократите твърдят, че съдържат доказателства за злоупотреба с власт. Обвинението е, че Тръмп е натискал Володимир Зеленски да възстанови разследване срещу демократа Джо Байдън и сина му Хънтър. Байдън се кандидатира за президент от Демократическата партия за предстоящите тази есен избори. Искането мина през Камарата на представителите, където Демократическата партия има мнозинство. А на 21 януари, вторник, делото продължава пред Сената на САЩ. В него обаче мнозинството е на Републиканската партия. 

И адвокатите на Доналд Тръмп представиха линията си на защита пред Сената. Това е и първият писмен отговор на формалната призовка за делото за импийчмънт, която постъпва от юридическия екип на президента.  Процедурата, инициирана от демократите, е наречена "опасна атака срещу правото на американския народ да избира свободно своя президент".

"Това е безсрамен и неправомерен опит да отменят резултатите от изборите от 2016 г. и да се намесят в изборите през 2020 г., които предстоят след броени месеци", се казва в документа от шест страници, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.  

Източник, близък до юридическия екип на президента, информира медиите за съдържанието за защитната линия преди офиициалното й публикуване вчера. Острият тон ясно показва каква ще бъде реториката на защитата в Сената.

Екипът на президента, воден от юридическия съветник на Белия дом Пат Чиполоне и личния адвокат на Тръмп Джей Секулоу, оспорва обвинителния акт и по процедурни, и по конституционни основания, като твърди, че Тръмп не е направил нищо нередно и че е бил третиран несправедливо от демократите в Камарата.

Обвинителният акт е конституционно недопустим и не съдържа никакво престъпление или нарушение на закона. Той нарушава Конституцията, понеже произлиза от разследване на демократите, които грубо са лишили президента от правата му, а процесът за импийчмънт рискува да нанесе трайни тежки поражения на институциите, предупреждава екипът на Тръмп.

В него влизат също бившият прокурор Кенет Стар, централна фигура в аферата Моника Люински и процеса за импийчмънт срещу президента Бил Клинтън, и експертът конституционно право Алан Дершоуиц, един от адвокатите на О Джей Симпсън. 

Очаква се Тръмп да представи по-подробна юрридическа теза преди старта на процеса във вторник. Камарата ще може да отговори на тезата на Тръмп.

А самият президент прекарва уикенда в своя клуб в Мар-а-Лаго, Флорида, и играе голф, съобщават американските медии.