"Надеждите, породени от примирието в Либия и от срещата на високо равнище в Берлин, не бива да бъдат пожертвани заради амбициите на привържениците на кръвопролитието и хаоса". 

Това е заявил турският президент Реджеп Ердоган, цитиран от БТА, преди да отлети за германската столица, където днес се открива срещата на световните лидери, посветена на ситуацията в Либия. 

По думите му срещата на високо равнище в Берлин е важен етап за запазване на примирието и за напредък към политическо решение.

На разговорите на високо равнище днес ще бъдат още държавният секретар на САЩ Майк Помпео, както и руският президент Владимир Путин. Помпео вече съобщи в туитър, че е пристигнал в Берлин. Домакинът на разговорите - германският канцлер Ангела Меркел, е поканила и премиера на международно признатото либийско правителство Файез Сарадж, и командира на т.нар. Либийска национална армия Халифа Хафтар.

По-рано тази седмица в Москва се състоя конференция с цел сключването на споразумение за прекратяване на огъня в Либия. Маршал Хафтар я напусна без да подпише.

Форумът в Берлин предизвика много противоречия заради поканите за участие. Тунис обяви, че няма да се присъедини, защото поканата е била получена твърде късно. Гърция също изрази недоволство, че не е поканена миналата седмица.

В интервю за панарабския вестник "Аш Шарк ал Аусат", публикувано тази събота, специалният пратеник на ООН за Либия призова за изтегляне на всички чуждестранни бойци от северноафриканска страна. 

Вътрешен документ на ООН сочи, че цел на конференцията е постигането на дългосрочно трайно примирие в Либия и прилагането на оръжейното ембарго.