Крадците, които вчера обраха благоевградската митница, са използвали нетрадиционни и иновативни методи по време на престъплението. Още при влизането си в сградата те пуснали всички чешми да текат и запушили сифоните. Целта - да заглушат шума от ъглошлайфа, който са използвали. 

Това съобщи днес районният прокурор Борислав Ковачки на специален брифинг по темата. По думите му - полицията предполага, че извършителите са били трима.

Те са задигнали валута на обща стойност 230 000 лв. и около 20 кг. ценни накити. Част от тях са сребърни, други - обикновени имитации. Ковачки обаче реши да разкрие, че сред откраднатите пари има и 10 000 фалшиви долари, без да обясни дали така не прави услуга на издирваните престъпници. 

В резултат на методите на крадците и теклата над 10 часа вода - кабинетите в сградата са силно наводнени, а разследващите са констатирали и сериозни материални щети. 

Освен това стана ясно, че СОТ системата е била задействана цели 4 пъти, но когато охранителите идвали на място - не намирали нищо нередно и просто си тръгвали. Според Ковачки работата им се проверява.

Записите от една охранителна камера свидетелстват, че крадците са влезли в сградата около 23:45 ч. и са останали там най-малко 2 часа. Тримата са използвали за вход аварийния противопожарен изход и са имали достатъчно време да разбият и двете каси в помещението.

Обирът е причинил и още една голяма щета, чиито последствия те първа ще се изясняват - откраднати са всички веществени доказателства, иззети в последните 10 години от всички митници в Югозападна България.