Собственикът на "Левски" Васил Божков се срещна със заплянковци на "сините" днес на "Герена". Сред тях бяха шефовете на Националния клуб на привържениците (НКП) и на водещите фракции.

Разговорът продължи повече от два часа. На излизане феновете отказаха да говорят пред медиите. Председателят на НКП Степан Хиндлиян каза единствено, че не е работа на почитателите на отбора да се занимават с това какво е бъдещето на "Левски". Те единствено могат да го подкрепят.

Васил Божков пък направи необходимото да не се среща с репортерите и на влизане, и на излизане от стадион "Георги Аспарухов".

Феновете донякъде бяха изненадани от впезапния порив на боса на "НОВЕ холдинг" да разговаря с тях, след като по собствената им вчерашна декларация от лятото на миналата година няколко пъти са имали инициативата за среща с ръководството, но не са били чути.

НКП искал да излезе с "предложение за официализиране на отношенията между ПФК "Левски" и НКП "Левски" в дългосрочен план". През есента имаше още призиви покрай расисткия скандал на мача България - Англия и замесените в него "сини" фенове.

Изненадващото на пръв поглед желание Божков за среща съвпада с внесените от Валери Симеонов промени в Закона на хазарта, според които се предвижда отнемане на лицензите на частните оператори на лотарийни игри и превръщането на държавния Спортен тотализатор в монополист. Ако това мине в парламента, а ГЕРБ обяви подкрепа, както и министрите на финансите и спорта (Владислав Горанов и Красен Кралев), Националната лотария и Лотария "България", които са собственост на Божков, губят бизнеса си.

Васил Божков е начело на "Левски" от една година, като в началото дори не излизаше напред като собственик. Официално мажоритарният пакет акции се води на Георги Попов, който е вицепрезидент на "НОВЕ холдинг". Нещо повече - днешната поява на Божков на "Герена" е първата му, откакто се обвърза с "Левски".

Според Sportal.bg Божков е поискал подкрепа от левскарите, тъй като бизнесът му бил "сериозно застрашен". Бизнесменът заявил на запалянковците, че ако той не дава пари на клуба, "Левски" ще умре. Казал е, че дал 22 милиона лева за една година, че оздравява клуба с план за 5 г., иска да построи нов стадион...

Не виждал кой ще дава по два милиоа лева на месец, според публикацията на Sportal.bg. Две големи български фирми щели всеки момент да внесат искове за обявяване на "Левски" в несъстоятелност заради дългове.

Божков призовал феновете да се срещнат с Бойко Борисов (според Валери Симеонов той също е подкрепил промените), който не си вдигал телефона при опитите на боса на НОВЕ да се свърже с него.

Приканил не 500 човека да го подкрепят, а 5-10 хиляди. Божков уверил, че не е влязъл в "Левски" под натиск "отгоре", както се говори.

Лидерите на сектор "Б" отговорили, че искат време, за да обсъдят казуса с членовете си. Божков ще чуе "да" или "не" на 22 януари от 19 часа. Сбирката отново е на "Герена".

Срещу Националната лотария тече инспекция за нелоялна конкуренция чрез неплащане на държавни такси в пълен размер. Агенцията за държавна финансова инспекция трябва да установи дали е допусната сериозна грешка в начина на облагане на лотарията през годините, която може да се окаже причина за ощетяването на хазната с 250 милиона лева.