"Канзас Сити Чийфс" и "Сан Франциско Фортинайнърс" ще играят на 54-ото издание на финала по американски футбол Супербоул на 2 февруари в Маями. Двата тима станаха шампиони съответно на Американската и Националната конференция.

"Вождовете" спечелиха на своя стадион в Средния запад на САЩ срещу "Тенеси Тайтънс" с 35:24. "Титаните" водеха в 10:0 и 17:7 в първата четвърт, но след това домакините доминираха, водени от изключителния си куотърбек Патрик Махоумс.

"Канзас Сити" е на Супербоул за първи път от 50 години - единствената титла в НФЛ на тима е спечелена през 1970 г. 

"Сан Франциско" е много по-титулуван, макар и успехите да бяха постигнати през 80-те и 90-те години с легендите Джо Монтана и Стив Йънг. Тогава "Фортинайнърс" триумфира пет пъти на Супербоул и е №2 по титли в НФЛ. 

"Сан Фран" не е бил на големия финал от 2013 г., когато загуби от "Балтимор Рейвънс".

На стадиона си в Санта Клара, Калифорния "червените" разбиха "Грийн Бей Пакърс" с 37:20. Те водеха  с 27:0 след първите две четвърти - тогава до голяма степен изковаха успеха. Рънингбекът Рахим Мостърт реализира всичките четири тъчдауна за "Сан Франциско" и влезе в историята на лигата с поставени или изравнени рекорди.

"Фортинайнърс" и в редовния сезон би "Пакърс" у дома си, тогава още по-убедително 37:8.

Очаква се голяма битка и шоу на финала на стадион "Хард рок" на 2 февруари в Маями - двата тима имат много различна философия в играта.

Химнът преди мача ще изпее Деми Ловато, а спектакълът на полувремето е поверен на Дженифър Лопес и Шакира.

Супербоул е най-гледаното и популярно събитие в САЩ - и от спортна, и от комерсиална гледна точка заради рекламите, изпълненията на живо и социалния ефект. Тв рейтингите на финала падат в последните години, но той все още остава №1 по всички показатели. Тази година сблъсъкът ще се излъчва по Fox.