Херцогът на Съсекс заяви снощи, че „наистина нямаше друг вариант“ за него и съпругата му Меган, освен да се оттеглят като членове на британското кралско семейство, предаде Би Би Си.

Говорейки на благотворително събитие в неделя вечерта, принц Хари заяви, че той и Меган са се надявали да продължат да служат на кралицата, но без публично финансиране.

"За съжаление, това не беше възможно ", каза той.

Това беше първата му реч, откакто двамата съобщиха за решението си да престанат да изпълняват задълженията си като членове на кралското семейство на пълно работно време, посочва Би Би Си.

Но принцът подчерта, че той и Меган „не си отиват“.

„Обединеното кралство е моят дом и място, което обичам, това никога няма да се промени“, каза той.

По-рано този месец принц Хари и Меган заявиха, че имат намерение „да се оттеглят като старши членове на кралското семейство и да работят, за да станат финансово независими“.

Започвайки речта си на прием за набиране на средства в централен Лондон за благотворителната организация, която помага на деца, живеещи с вируса ХИВ в Южна Африка, Хари каза:

„Мога само да си представя какво вероятно сте чували и може би чели през миналите няколко седмици... Искам да чуете истината от мен, доколкото мога да я споделя, не като принц или херцог, а като Хари."

По време на обръщението си принцът заяви, че винаги ще изпитва „най-голямото уважение към баба ми, моя главнокомандващ“.

"Надеждата ни беше да продължим да служим на кралицата, на Общността и на моите военни сдружения, но без публично финансиране. За съжаление, това не беше възможно, каза той. - Приех го, знаейки, че това не променя кой съм или колко съм ангажиран".

Като част от сделката, финализирана в събота между кралицата, старши кралски особи и двойката, Хари и Меган вече няма да представляват официално монарха.

От пролетта те ще спрат да използват своите титли и ще се оттеглят от задълженията си като членове на кралското семейство.

В изявлението на Бъкингамския дворец обаче се казва, че двамата ще продължат да поддържат своите частни патронажи и асоциации.

В речта, публикувана в акаунта на двойката в Instagram, принцът казва, че когато двамата с Меган са се оженили, „бяхме развълнувани, бяхме обнадеждени и бяхме тук, за да служим“.

„Поради тези причини това, че стигнах дотук, ми причинява голяма тъга... Решението, което взех за съпругата си и за себе си, да се оттеглим, не беше лесно, казва Хари. - Минаха толкова много месеци на разговори след толкова години на предизвикателства и знам, че не винаги съм бил прав, но тъй, както се стекоха нещата, наистина нямаше друг вариант."

Двойката заяви, че планира да раздели времето си между Великобритания и Канада, след като прекара шест седмици на остров Ванкувър със сина си Арчи по Коледа.