Нарушителите, чиито автомобили са били вдигнати с "паяк" и отнесени на наказателен паркинг в София, вече ще получават SMS за това. В него ще се съдържа информация и на кой конкретно наказателен паркинг се намира возилото, в т.ч. адресът му.

Това съобщиха от Центъра за градска мобилност (ЦГМ). Услугата стартира от 22 януари, тази сряда. 

Водачите, чиито автомобил е бил вдигнат принудително, ще получават кратко съобщение от номер 1902, че колата е на наказателен паркинг, адресът на паркинга и връзка със сайта и контактния телефон на ЦГМ.

Текстът на краткото съобщение ще е изписан на латиница.

Съобщението ще се изпраща на телефона, от който последно е изпратено валидно съобщение за паркиране в зоната за платено локално паркиране. Тоест - такъв SMS няма да пристига до хората с междувременно сменен мобилен номер или такива, които не са заплащали синя или зелена зона.

"Целта на промяната е да се даде максимално информация на водачите и тя да е полезна за тях", посочват от Центъра за градска мобилност.

Сега в масовия случай на шофьорите им се налага да звънят на посочения на уведомителните табели номер, за да издирват на кой наказателен паркинг се намира автомобилът им.

"По този начин, ЦГМ ще се опита да спести време и емоции у водачите, които по някаква причина са нарушили правилата при паркиране", заявяват още от столичното дружество.

Оттам посочват още, че имало коли, които стоят непотърсени по два-три дни и повече и новата услуга можело да ускори процеса по прибирането им от собствениците.