По света има 2153 милиардери, които разполагат с повече пари отколкото 60 на сто от населението на планетата (малко над 4,6 млрд. души). Това съобщи благотворителната организация Оксфам на официалния си сайт.

Изследователите сочат, че в световен мащаб мъжете разполагат с 50 процента повече благосъстояние от жените. Средно жените заемат 18 процента от министерските и 24 на сто от депутатските постове.

"В резултат на това жените често са изключени от вземането на решения", посочва се на сайта.

Експертите подчертават, че общото състояние на 22-ата най-богати мъже се равнява на богатството на всички жени от Африка.

Един от генералните изводи на проучването е, че повечето сериозни проблеми, свързани с неравенството, засягат жените.

"Оксфам" цитира данни на Световната банка според които почти половината жители на Земята изкарват по 5,50 долара на ден.

Най-богатият 1 процент разполагат с два пъти повече благосъстояние от 6,9 милиарда души.

"Пропастта между бедни и богати не може да бъде преодоляна без насочени политики за борба срещу неравенствата. Правителствата трябва да гарантират, че богатите и предприятията плащат своя справедлив дял от данъците", подчерта Амитабх Бехар, представител на Оксфам за Индия, който ще представлява неправителствената организация на световния форум в Давос тази година.

Годишният доклад на Оксфам за неравенството по традиция се публикува точно преди откриването на Световния икономически форум в Давос, където се срещат представители на икономическия и политическия елит, припомня АФП. Събитието ще се проведе от 21 до 24 януари.