Присъствието на отговорните министри на днешното заседание на Постоянната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране, която ще разглежда помощта на София за справяне с водната криза в Перник, поиска групата на "Демократична България" в Столичния общински съвет. Настояването е заявено в писмо до председателя на му Елен Герджиков и председателя на комисията Прошко Прошков.

Темата е предложението на Министерския съвет водната криза в Перник да бъде решена чрез употреба на водопреносната мрежа на столицата. Заседанието е част от подготовката за гласуване на предложението от Столичния общински съвет.

 
"Демократична България" иска да бъдат изслушани и експертите, които са подготвяли документацията за решението от язовир "Белмекен" да се пренасочи вода към "Студена", но и министрите на регионалното развитие, на околната среда и водите и на икономиката. Съветниците заявяват, че до момента не са получили абсолютно никакви документи за предстоящото решение, в това число и самия текст на решението на правителството, което ще се обсъжда.

Заседанието на комисията в Столичния общински съвет по темата е от 13 ч. 

 
Ето и пълния текст на писмото от "Демократична България":

Уважаеми г-н Герджиков,
Уважаеми г-н Прошков,

За заседанието на Постоянната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране, насрочено за 20.01.2020 г. от 13:00 ч., като извънредна точка в дневния ред е включено “Запознаване с предложението на Министерския съвет от 18.01.2020 г. във връзка с решаването на водната криза в Перник”. 

В електронната система на Столичния общински съвет, достъпна за общинските съветници, не са налични никакви документи по тази точка, включително и предложението, с което сме сезирани. 

Вярвам ще се съгласите, че, без общинските съветници да бъдат запознати предварително не само с предложението, но и с всички придружаващи го документи, запознаването има опасност да се превърне в обикновена презентация, вместо в пълноценна дискусия с въпроси и отговори, с аргументи и контрааргументи. Предварителната подготовка на съветниците по всеки въпрос, включително с помощта на експерти, несъмнено би повишила качеството на работата, която сме избрани да вършим за обществото. Това е още по-важно в кризисна ситуация, засягаща жизненоважни ресурси.  

Необходимо е също така на всяка от компетентните по темата комисии на Столичния общински съвет да бъдат изслушани всички отговорни за решаването на въпроса лица – както конкретните експерти, обосновали предложението на Министерския съвет, така и министърът на регионалното развитие и благоустройството, министърът на околната среда и водите, министърът на икономиката и министър-председателят, които носят политическата отговорност за реализацията на предложението и за дългосрочната му ефективност. 

Само при наличие на актуални данни и експертиза, представени своевременно и разбираемо, само при наличие на ясни и дългосрочни гаранции за интереса както на софиянци, така и на перничани, общинските съветници ще могат да вземат обосновано, правилно и законосъобразно решение.

Предвид сериозността на ситуацията, смятаме, че е задължително да се води и подробен протокол, включително и аудиозапис, по време на разглеждане на горепосочената точка във всяка една от комисиите.

С уважение, 

Методи Лалов,
Председател на групата на общинските съветници на Демократична България в СОС