"Национална лотария" е сезирала Европейската комисия заради внесените от съпредседателя на управляващата коалиция Обединени патриоти Валери Симеонов изменения в Закона за хазарта.

Това заяви в ефира на Нова тв изпълнителният директор на НЛ Димитър Ганев.

Както е известно, Симеонов предлага да се отнеме лицензът за организиране на лотарийни игри (т.нар. талончета за търкане) на всички частни фирми, а монопол над този вид хазарт да бъде установен от държавния спортен тотализатор. Мотивите на лидера на НФСБ са, че парите от ТОТО-то отиват за развитие на спорта и ако само то разпространява въпросните моментни лотарийни игри, така ще се увеличат средствата за спорт.

Това е втори опит на Симеонов да ограничи разпространението на лотариите, като първият потъна в забвение в парламента. Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова трябваше да го е придвижила за второ четене преди повече от година, но и до момента не е. Самият Симеонов забрави да настоява за текста си. Правеше това до европейските избори миналия май. Сега обаче посочи, че има подкрепата на премиера Бойко Борисов. А финансовият министър Владислав Горанов също даде такава - не било национализация, а монополизация.

"Сезирахме Европейската комисия по повод идеята на Валери Симеонов за промени в Закона за хазарта. Смятаме, че те ще се намесят. Надяваме се някой да сезира и Конституционния съд. Чакаме да ни подкрепят и от Световната лотарийна асоциация, на която сме член, от Европейската лотарийна асоциация и нашите чуждестранни партньори. Трудно ни е обаче да им обясним какво се планира в нашата страна, защото подобно нещо няма никъде", заяви днес Ганев в ефира на Нова, която излъчва шоутата на "Национална лотария".

Ганев допълни, че компанията има лиценз за 10 години, от който остават шест.

"Такъв прецедент няма. Ние го наричаме национализация, защото ни взимат най-големия актив - лиценза", допълни той. 

"От това, което казва г-н Симеонов, единственото, което разбирам, е, че той няма никакви познания по нашата материя. Не е длъжен да ги има, но непознаването на Конституцията вече е зле - доколкото принципите й са за свобода на търговията, на бизнеса, на частната инициатива и забрана на монополите. Изрично в Конституцията пише къде може да прави държавата монопол и хазартът не е в тези области", заяви още директорът на лотарията на Васил Божков.

Ето ги парите за спорта

След което Ганев попита: ако основният мотив е да отиват повече средства за спорта, защо тогава вместо парите от лотарията да отиват в държавния бюджет, не се предоставят на Министерство на спорта:

"Национална лотария" е платила за миналата година държавна такса в размер на 70 милиона лева, ТОТО-то - около 40 (такса и отчисления за спорта). Защо Валери Симеонов не предложи нашите 70 милиона вместо да влизат в държавния бюджет да влязат в Министерство на спорта и тогава всички спортни федерации могат да черпят от три пъти по-голям бюджет. Второ, общо с останалите данъци, НЛ за миналата година е платила 100 милиона лева, като ДДС за всички разходи, които правим, влиза директно в държавния бюджет. Толкова ли е богата държавата, че да си позволи да загуби 100 милиона лева. Ако търсят пари за спорта - ето пари за спорта."

Директорът на Лотарията оспори и твърденията на Симеонов, записани в мотивите към проекта за изменение на Закона за хазарта - че в Австрия държавата имала монопол. И изброи Австрия, Гърция, Турция, Италия - където оперирали все частни компании, на места чрез концесиониране.

Ние го развихме, те ни го взимат

"ТОТО-то отделя пари за спорт, но то имаше монопол в тези игри 50-60 години. През 2011 г. аз и екипът ми решаваме, че е интересно да се правят билети, проверяваме какво се случва в България, защото си спомняме, че като деца влизаха едни чичковци в заведенията с едни билети. Оказа се, че държавната лотария е фалирала, тъй като никой не си купува билети в нашата държава и лицензът е прехвърлен на Български спортен тотализатор. Установяваме, че той не прави нищо по развитие на този сегмент и никой в България не знае в този момент какво е лотариен билет. Решаваме, че ще започнем да се занимаваме с този бизнес. Преди да се появим ние ТОТО-то прави приходи под 5 милиона на годишна база, в момента прави 50 милиона", разказа още Ганев.

По думите му приходите за държавната компания са такива сега, именно защото от "Национална лотария" са инвестирали в развитие на този продукт и са научили хората да го търсят. 

Както е известно, в момента прокуратурата проверява лотарията заради сигнал за спестени 250 млн. лв. на хазаната заради начина, по който се облага НЛ. По този повод Ганев заяви, че има два начина за облагане - по-голяма основа, по малка ставка и по-малка основа, по-голяма ставка. Юристите на НЛ преценили, че за да може лотарията да изплаща по-големи награди е по-добре да се избере по-малката основа. По думите му комисията по хазарта се е произнасяла за всеки конкретен билет. "Работим така от пет-шест години и са извършвани редица проверки", посочи още Ганев.

На трупчета

През май 2018-а депутати на Симеонов (а не той в качеството му на член на Министерския съвет тогава, вицепремиер) внесоха изменения в Закона за хазарта, според които продажбата на талончетата да бъде ограничена до специализираните за хазартни игри места – т.е. лицензираните като такива пунктове, казина и пр. Симеонов искаше и ограничаване на рекламата на тези игри - най-вече тв шоутата, показващи спечелилите с чекове в ръка. В парламента всички партии, без ДПС, заявиха принципна подкрепа (позицията на Движението остана неизвестна).

Последва сериозен отпор от страна на големите работодателски организации, спортните клубове и телевизиите, голям приход за които е именно рекламата на тези хазартни игри. И изведнъж голямата управляваща партия реши, че текстовете трябва да бъдат изпратени за нотификация в Европейската комисия с мотива, че можело да противоречат на общото европейско право и трябвало "да се даде възможност на стопанските субекти да дадат своята оценка за влиянието на националнотехнически регламенти, предлагани от други държави членки". 

Така през юни бе решено Министерство на икономиката (под натиска на Министерство на финансите) да изпрати измененията за нотификация. Това стана през юли, а срокът за даване на мнения по проекта изтече на 15 октомври. 

На 9 ноември Министерство на финансите е уведомило председателката на бюджетната комисия в парламента Стоянова (ГЕРБ), че процедурата по нотификацията е приключила. Комисията на Стоянова е водещата по тези законови изменения. На журналистически въпроси тогава Стоянова обясняваше, че ще придвижи проекта след Нова година. Самият Симеонов заяви, че няма да настоява за бързане предвид течащата към онзи момент бюджетна процедура за 2019-а.