Във фейсбук се появи видео от вчерашната среща на собственика на "Левски" Васил Божков със запалянковци на клуба в сектор А на ст. "Георги Аспарухов". Поводът за желанието на бизнесмена да разговаря с шефове на Националния клуб на привържениците (НКП) и на водещи фракции са внесените от Валери Симеонов промени в Закона за хазарта.

Ако те бъдат гласувани в Народното събрание, лицензите на частните оператори на лотарийни игри ще бъдат отнети, а държавният Спортен тотализатор ще стане монополист. Така Националната лотария и Лотария "България", които са собственост на Божков, губят бизнеса си.

Видеото е разпространено от сайта dsport.bg, който пък се позовава на 7dnilevski.com. Заснето е от запалянко, приъствал на сбирката, който обаче прекъсва записа, призован от един от шефовете на НКП - Владимир Владимиров-Гугутката. 

"Ако няма лотария, няма да имам пари да давам на "Левски", се чува да казва Васил Божков. - Оттук нататък трябва вие да решите как ще се представя отбора. Знаете какво направихме. Школа направихме, стадиона щяхме да го довършим тази година. Отборът ни е силен, имаме шансове за купа, шансове за първо място в шампионата, но нещата бяха до тук. Преценявайте, решавайте... Трябва да решите какво, как и защо. Това е ситуацията..."

Някои от репликите му не се чуват добре.

На въпрос "кой стои зад атаката", шефът на "НОВЕ холдинг" отговаря:

"Атаката идва от Валери Симеонов. Той внася законопроекта. Ако се гласува това нещо - край!"

Според приъствали на срещата фенове на "сините" Васил Божков призовава за подкрепа от 5-10 хиляди души, а също така и запалянковците да опитат да стигнат до премиера Бойко Борисов, тъй като той не си вдигал телефона.

Нова среща ще има в сряда от 19 часа. Тогава левскарите трябва да отговорят на собственика на "Левски" какво са решили. Но че Божков е чут личи от декларация на НКП на "Левски", в която се казва, че запалянковците искат среща с Бойко Борисов.

Ето нейния текст:

"УВАЖАЕМИ ЛЕВСКАРИ,

След вчерашната среща със собствениците и ръководството на ПФК "Левски" АД, "Националният клуб на привържениците на Левски" взе решение да изпрати писмо, с искане за среща с министър-председателя на Република България.

В последните няколко дни в медийното пространство бяха изнесени редица публикации, че "Левски" е изправен пред сериозната заплаха от финансов колапс и фалит в следствие на внесени в Народното събрание законодателни инициативи, които касаят генерална промяна в регулационния режим, уреждащ дейността на дружествата, чийто предмет на дейност е свързан с организирането и провеждането на хазартни игри. Тези опасения бяха потвърдени и на среща между собствениците и ръководството на ПФК "Левски" АД и на привържениците.

Дебело подчертаваме, че ние не проявяваме загриженост за ничии частни икономически, финансови или политически интереси, както и че не желаем любовта ни към "Левски" да бъде използвана в политически или икономически сделки и противопоставяния.

От друга страна обаче, не можем да не бъдем сериозно притеснени, когато от редица места се чуват мнения и прогнози, че бъдещите промени, касаещи дейността на някои от основните субекти, осигуряващи финансирането на нашия Клуб ще предизвикат неговата фактическа "смърт" и той ще бъде закрит и ликвидиран"."

Междувременно "НОВЕ холдинг" излезе с официална позиция за срещата вчера на "Герена".

Тя е в духа на декларацията на "Национална лотария", разпространена в края на миналата седмица. 

Днес също така стана ясно, че "Национална лотария" е сезирала Европейската комисия заради внесените от съпредседателя на управляващата коалиция Обединени патриоти Валери Симеонов изменения в Закона за хазарта.