"Няма да захранваме Перник с вода от София. Става дума за едни допълнителни количества, които ще бъдат пренасочвани от водосбора на Белмекен към язовир "Бели Искър", като се ползва като транзитно преминаване само ВиК мрежата на София."

Това заяви днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова в ефира на БНТ. Думите й са по повод коментарите на различни екологични организации, че правителството заблуждава гражданите, че столицата няма да дава от своята вода. 

Припомняме, че премиерът Бойко Борисов обясни миналата седмица, че правителството смята да използва водопреносната инфраструктура на София, за да транзитира вода до съседния град. Той гарантира, че няма опасност от воден режим в столицата и че водните обеми в Белмекен са достатъчни. С тази теза излезе и новият екоминистър Емил Димитров - Ревизоро. Той обясни, че водата за Перник не е била предназначена за София.

Според организацията - риболовен клуб "Балканка" обаче министърът крие цялата истина и обясняват, че вода ще се взима от язовир "Бели Искър".

След като опита да разсее тези съмнения, днес Аврамова потвърди, че резерния вариант на правителството е да изгради допълнителен водопровод и помпена станция в Мало Бучино. Той ще бъде с дължина почти 14 км и ще се ползва при нужда за решаване на кризата.

"Министърът на икономиката е казал, че ще са нужни 45 дни за строителството. Ще го изпълни държавната компания "Монтажи" и ще струва около 25 млн. лв., които ще се платят от държавата".

Аврамова беше категорична, че увеличаване на цената на водата за Перник не се предвижда. София пък не трябвало да се притеснява, защото има резерви за години напред. 

Относно индрустриалните нужди на града, министърът обясни, че предприятията ще могат да използват вода от язовир Бушляк, но само след като пробите покажат, че количествата там са годни за употреба. Ако това е така - ще се наложи държавата да изгради допълнителни 800 м водопровод. 

Общо взето същото мнение изрази и министърът на икономиката Емил Караниколов, този път пред Нова. Той заяви, че и в момента вече се прехвърлят количества вода от Белмекен в "Бели Искър".

Относно ситуацията в "Студена" министърът описа следната сцена:

"Разчитам на природата и вярвам, че ще ни помогне. В момента земната маса изсмуква като гъба и малкото останало вода в язовира. Единственият начин да върнем силата на язовира е за определен период от време да не взимаме вода от него"

Караниколов допълни, че ако няма никакъв приход на вода в язорива, то той ще стигне за още 33 дни преди да се влезе в "т.нар. мъртва зона", в която водоподаване ще бъде невъзможно.