Иран обяви, че не е затворил "вратата за преговори" за уреждане на спора около ядреното си споразумение със световните сили. Конфликтът постепенно се обостри, след като САЩ се оттеглиха от договора през 2018 г. и отново наложиха санкции срещу ислямската република.

Говорителят на иранското външно министерство Абас Мусави каза, че всякакви по-нататъшни ходове на Техеран за ограничаване на ангажиментите му по споразумението ще зависят от действията на другите страни, след като европейските държави задействаха механизъм, който може да доведе до връщане на санкциите на ООН срещу Иран, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Техеран все още е част от споразумението. Твърденията на европейските сили, че Иран го нарушава, са безпочвени", каза Мусави на седмична пресконференция в Техеран и добави, че "вратата за преговори" не е затворена. "Дали Иран ще ограничи още повече ядрените си ангажименти, ще зависи от другите страни и от това дали интересите на Иран са гарантирани от споразумението", заяви говорителят.

Иран смята пътниците с двойно гражданство, които са били на борда на сваления по погрешка този месец украински самолет, за ирански граждани, съобщи днес говорителят на външното министрество в Техеран, цитиран от Ройтерс и БТА.

Много от 176-имата души, загинали в катастрофата, бяха иранци с двойно гражданство, което Иран не признава. Сред загиналите има 57 канадски граждани.

"Информирахме Канада, че Техеран смята хората с двойно гражданство, убити в самолетната катастрофа, за ирански граждани...Иран оплаква смъртта им", каза говорителят Абас Мусави на излъчвана по телевизията седмична пресконференция.

По повод задържането за кратко на британския посланик в Техеран след избухването на протести в Иран заради авиокатастрофата, Мусави оповести, че страната му уважава всички чуждестранни дипломати в Иран, стига да не нарушават международното право.

Според властите посланикът е бил задържан заради участие в незаконен митинг. Дипломатът заяви, че е бил на бдение за жертвите.

Мусави съобщи още, че министърът на пътищата и градското развитие Мохамад Еслами е заминал за Киев, за да предаде на украинския президент Володимир Зеленски писмо от иранския държавен глава Хасан Рохани във връзка със свалянето на украинския самолет, предаде агенция ИРНА, цитирана от ТАСС.