Ремонт в законодателството, с който да се отмени задължителното намаляване на присъда за престъпления срещу личността, извършени от непълнолетни - с това се заемат спешно депутатите от ГЕРБ, заедно с прокуратурата и експерти. Решението е взето след среща на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев с Асен Руменов - бащата на убитата в село Галиче 18-годишна Андреа.

Извършителят на жестокото престъпление, който вече направи самопризнания, няма навършени 18 години и при това положение по действащия ред максималната присъда, която може да получи, е 12 години затвор. 

За подготвяните промени съобщи депутатът от ГЕРБ Маноил Манев, в присъствието на бащата на момичето и на говорителя на главния прокурор Сийка Милева, която също присъства на срещата при министър-председателя. 

Идеята е да не е задължителна редукцията за размера на присъдата при тежки престъпления срещу личността - като убийство, изнасилване, блудство - когато са извършени съзнателно от непълнолетни, а съдът да може да преценява какво наказание да наложи, обясни Манов в Министерския съвет. По думите му премиерът също е бил категоричен, че това не може да продължава така, защото мъката на хората е огромна и не може да продължаваме само с обещания за мерки. Ще се даде възможност да се прецени дали непълнолетният е действал като възрастен при тежки престъпления, за да може да получава и адекватна на поведението си присъда, стана ясно още от думите на депутата. 

Още утре главният прокурор Иван Гешев ще издаде разпореждане на прокуратурите по места за проверка на всички лица с две и три висящи производства, каза на свой ред Сийка Милева. И обясни, че всички тези мерки се вземат с цел намаляване на такива престъпления и борба с битовата престъпност. Бе припомнено, че обвиненият в убийството на Андреа и преди това има две нападения, макар да не са завършили с фатален край, за които е получил условна присъда и пробация.

На проверка ще подлежи и изпълнението на наложени мерки за неотклонение и там, където е установено неспазването им - ще има предложения за по-строги мерки, обясни още Милева.

"Много ми е трудно да говоря. Премиерът и главният прокурор обещаха да направят всичко възможно тази престъпност да спре. Това не бива да продължава, защото животът на много хора ще бъде унищожен", заяви през сълзи бащата на убитото момиче - Асен Руменов. 

След тежкото престъпление в Галиче на място отидоха и Гешев, и вътрешният министър Младен Маринов. Още тогава бе обявено, че ще има мерки за ограничаване на битовата престъпност.