Генералният директор на Би Би Си Тони Хол напуска поста, след като седем години ръководеше британската обществена медия. Това съобщо Политико. В изявление, в което обяви своята оставка, Хол заяви, че неговият наследник трябва да заеме поста преди междинния преглед на устава на Би Би Си - който регламентира финансирането на корпорацията и нейните задължения - през 2022 г. и добави, че това е било "трудно решение".

"Ако следвах сърцето си никога нямаше да поискам да напусна. Но вярвам, че важна част от лидерството е да поставяш интересите на организацията на първо място", каза Хол.

Новината идва в критичен период за корпорацията, която понася критики от британски политици от всички страни и води юридически битки, свързани с равнопоставеност при заплщането. Също така медийната среда е все по-увредена от това, че дигиталните технологии подриват нейния традиционен модел.

Председателят на борда на директорите Дейвид Клементи заяви, че до седмици ще бъде публикувана обявата за поста, като ще се търсят кандидати във и извън организацията. Той описа Хол като "вдъхновяващ и креативен лидер".

Хол е работил в Би Би Си 28 години, като е оглавявал и Кралската опера малко преди през 2013 г. да оглави медията. По това време медията търсеше стабилност, след оставката на Джордж Ентуисъл след само 54 дни на поста.

Хол е бил шеф на новините и текущите въпроси. Тои стана пер през 2010 г.

В изявлението си Хол изтъква, че Би Би Си се нуждае от "адаптиране, реформиране и лидерство".