Капитализмът в сегашната си форма "нанася повече вреда, отколкото полза". С това твърдение се съгласяват 56 процента от 34 000 анкетирани жители в 28 държави, съобщи Ройтерс.

Анализирани са данни от западни демократични държави като САЩ и Франция до страни с по-автократичен модел на управление като Русия и Китай.

Това е първото изследване на "Барометър за доверие на Еделман" (Edelman Trust Barometer), в което се прави опити да се разбере как се възприема капитализма.

Авторите на проучването посочиха, че по-ранни изследвания, доказали нарастващо чувство за неравенство, ги е убедило да изследват изобщо отношението към капитализма, върху който са изградени съвременните демократични страни. 

"Отговорът е да", подчерта изследователят Дейвид Берсоф. "Хората се питат дали това, което имаме днес, и светът, в който живеем, е оптимизиран достатъчно, за да имаме по-добро бъдеще", добави той.

Проучването е започнало през 2000 година с цел да се изследват прочутата теория на политолога Франсис Фукуяма за "края на историята" - епоха, след краха на комунизма, в която еднолично царува либералната капиталистическа демокрация.

Дръзкото му заявление е оспорвано от множество критици и самият анализатор в по-късни години признава, че е избързал с прогнозата си.

На национално равнище "Барометърът за доверие на Еделман" показва, че липсата на доверие в капитализма е най-високо в Тайланд и Индия, съответно 75% и 74%, следвани от Франция с 69%. Над 50% липса на доверие в капитализма преобладава и в редица други азиатски, европейски, африкански и латиноамерикански държави, като и в страните от Персийския залив.

Само в Австралия, Канада, Съединените щати, Южна Корея, Хонконг и Япония мнозинството от хората не са съгласни с твърдението, че капитализмът в момента нанася повече вреда, отколкото полза.

Проучването също така потвърждава вече познат набор от тревоги сред хората, вариращи от техни опасения относно темпото на технологичния прогрес и несигурността на работните места, до недоверие към медиите и усещането, че националните правителства не отговарят на предизвикателствата на днешния ден.

Забелязват се обаче известни различия - азиатците са по-оптимистични по отношение на икономическите перспективи, отколкото останалите хора по света. Наблюдава се и нарастващо разцепление в нагласите според статуса, като заможните и образовани хора имат много по-голяма вяра в капитализма.

Възможен интерес за корпоративните лидери, които се събират тази седмица в Давос, представлява констатацията в проучването, че доверието в бизнеса надвишава това в правителствата и че 92% от служителите посочват, че изпълнителните директори на компаниите трябва да говорят по социалните и етичните въпроси на деня.