БСП внесе днес вече официално вота на недоверие на правителството на тема провал в политиките по околната среда и водите. Но самата левица не е обнадеждена, че той ще мине. Причината: за да съберат 121 гласа, социалистите се нуждаят и от гласовете на представящата се за опозиция "Воля", и от тези на независимите от "Атака". И двете формации обаче са доказали многократно, че подкрепят управлението, като и при този вот отказват да заявят еднозначно как ще гласуват.

Това се разбра от думите на лидера на партията Корнелия Нинова на кратък брифинг в Народното събрание малко след внасянето на подписите за искания вот в деловодството. 

"Ако всички, които се обявяват за опозиция, са истинска опозиция - вотът ще мине", заяви днес Нинова.

И постави под въпрос това "колко независими са зависимите или обратно - колко зависими са станали вече". Видя и "договорки между "Воля" и управляващите," които текат от няколко дни и припомни досегашното поведение на депутатите на Марешки:

"Те или излизат от залата, или подкрепят правителството. Като си се обявил за опозиция, бъди опозиция."

По думите на Нинова вотът ще е и полезен:

"Да се знае ясно в България кой иска промяна на управлението и кой използва ситуацията за партийни облаги на гърба на българския народ".

Както е известно, БСП проведе серия от консултации с парламентарните и с извънпарламентарни партии. Само от ДПС дадоха заявка, че ще гласуват за сваляне на правителството.

От партията на Веселин Марешки дадоха да се разбере, че няма да направят това. Оттам първо обявиха, че искат да получат отговори на няколко въпроса: Какво очаквала левицата с този вот - ако бъде успешен, имат право да съставят правителство още в рамките на този мандат - та дали щели да го направят с ВМРО (която от партията на Марешки припознават като враг), или с ДПС. Имала ли БСП план за справяне с кризата в Перник, един от поводите за вота, или принципът бил "стани да седна". И трето: какъв бил истинският мотив - дали не бил укрепване на позициите на лидера Нинова преди предстоящия пряк избор на нов председател на левицата.

Ден по-късно пък допуснаха, че можело да подкрепят левицата, а на следващия обявиха, че ще решат в сряда - когато се очаква и същинското гласуване.

От "Атака" решиха да кажат нещо по въпроса с прессъобщение в неделя. Като и те поставят въпроси, характерни за партията: Има ли БСП категоричното намерение да направи минималната пенсия 500
лв., а минималната заплата 1500 лв.? Има ли БСП категоричното намерение да прекрати незабавно концесиите за добив на злато и да е в български ръце? Има ли БСП категоричното намерение да закрие чуждите военни бази у нас? Има ли БСП категоричното намерение да свали санкциите срещу Русия? Има ли БСП категоричното намерение да признае с парламентарно решение геноцида над българския народ по време на турското робство, което АТАКА предлага от 2005 г.?

Според Конституцията вотът на недоверие може да мине, ако е подкрепен от половината от всички народни представители, т.е. 121. В случая това може да се случи хипотетично само ако БСП и ДПС бъдат подкрепени и от "Воля", и от "Атака". Заедно ГЕРБ и "Обединени патриоти" имат 116 народни представители, а БСП и ДПС - 104. Групата на "Воля" се състои от 12 души. Независимите депутати пък са осем - шестима от които от "Атака". Двама от тях по традиция подкрепят управляващото мнозинство.

Иначе "Атака", въпреки раздялата с НФСБ и ВМРО, все още има свой министър в правителството - министърът на икономиката Емил Караниколов.