Великобритания е идеален бизнес партньор за Африка, заяви днес премиерът Борис Джонсън на фона на приближаващото излизане на Обединеното кралство от ЕС и подготовката на Лондон за отношенията с останалата част от света след Брекзит, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Великобритания се сблъсква със сериозни предизвикателства, опитвайки да се наложи на континента, където се намират някои от най-бързо развиващите се икономики в света и чието младежкото население от 1,2 милиарда души според прогнозите ще се удвои до 2050 година.

Очаква се на първия инвестиционен форум на върха Великобритания-Африка да присъстват много по-малко от лидерите на 54-те африкански държави, от десетките, които участваха в първата среща на върха Русия-Африка миналата година или на форумите, които Китай редовно организира.

Британското министерство за международна търговия оповести, че двустранната търговия с Африка през 12-те месеца до второто тримесечие на 2019 година, е била на стойност 46 милиарда долара. В същото време африканската търговия с Китай, който е основният търговски партньор на континента, се е равнявала на 208 милиарда долара през 2019 година.

Джонсън каза пред делегатите на конференцията, че това събитие е било отлагано дълго време и призна, че британските власти и компании трябва да положат усилия, за да убедят африканските страни да правят бизнес с Великобритания.

Той подчерта, че Великобритания няма "божественото" право на този бизнес, тъй като "живеем в конкурентен свят и Африка има много ухажори", най-вече Китай и Русия.

След излизането на Обединеното кралство от ЕС, планирано за 31 януари, Джонсън се насочва към развитие на бизнес отношенията с държави извън Европа.

Великобритания съобщи, че очаква 16 африкански лидери да присъстват на форума. Сред тях са държавните и правителствени ръководители на Нигерия, Конго, Кения, Египет, Гана и Руанда.
Като се изключи забавянето на двете водещи икономики - Южна Африка и Нигерия, Африка отчита икономически подем, след като Африканската континентална зона за свободна търговия (African Continental Free Trade Area - AfCFTA) набира скорост.

Миналата година икономическият растеж се е забавил във всички географски райони на света с изключение на Африка, се посочва в годишния доклад на ООН "Световна икономическа ситуация и перспективи 2020 година", публикуван миналата седмица. Според експертите икономическият растеж в Африка ще достигне 3,2 процента през 2020 година и 3,5 през 2021 година.

JP Morgan изнася още служители от Лондон

Докато Лондон гледа към Африка обаче - американската банка Джей Пи Морган Чейс (JPMorgan Chase) съобщи, че планира да купи втора сграда в центъра на Париж, където да работят до 450 души през идните години след преместването на някои услуги от Лондон след Брекзит, предаде Ройтерс.

Очаква се след преместването френската столица, където вече работят 260 служители на банката, да стане втората й най-голяма европейска централа след Лондон, където персоналът й е 10 000 души.

Първоначално ще бъдат прехвърлени екипи по продажбите, следвани от търговски екипи в зависимост от графика за пълното излизане на Великобритания от Европейския съюз, посочи Кирил Курбоен, генерален директор на Джей Пи Морган във Франция.

Прехвърлянето ще позволи на банката да продължи да се разраства във Франция съгласно стратегията за по-нататъшно обслужване на европейските клиенти от големи градове на континента, сред които са също Франкфурт, Люксембург и Дъблин, уточни компанията, цитирана от Франс прес.

Съобщението за придобиването на новата сграда в Париж беше направено в рамките на днешната среща на президента Еманюел Макрон с инвеститори под наслов "Изберете Франция" ("Choose France").