Финансовата министърка на Норвегия Сив Йенсен си подава оставката заради решение на правителството да позволи завръщането от Сирия на жена, която е подозирана за връзки с ИДИЛ, предава Ройтерс.

Дясната Прогресивна партия на Йенсен напуска управляващата коалиция и така консервативната премиерка Ерна Солберг губи парламентарното си мнозинство. 

"Вкарах ни в правителството и сега изваждам партията от него", сподели Йенсен на пресконференция.

Оттеглянето на министърката идва след решение на кабинета от миналата седмица да позволи на жена и двете ѝ деца да се върнат в Норвегия, за да може едното да получи спешна медицинска помощ.

Майката, която напуска скандинавската страна през 2013 г., бе арестувана при завръщането си заради подозрение, че принадлежи към групировката, която за кратко завладя територия в Ирак и Сирия с размерите на Обединеното кралство.

Въпреки че Прогресивната партия предложи да помогне на децата, популисткото движение настоява да се отказва правителствена помощ за възрастни, които се опитват да се върнат в Норвегия, след като са членували в ислямистки групи или са сключвали брак с терористи, напомня Ройтерс.