Принц Хари обяви, че се отказва от кралската титла заради "силните медии", които не му позволявали да води спокоен живот от момента на раждането му до сватбата с Меган, съобщи Асошиейтед прес. Той също се извини заради начина, по който е обявил решението си.

"Когато загубих майка ми (принцеса Даяна) преди 23 години, вие ме приехте под крилото си", сподели Хари в реч на официална вечеря на своята благотворителна организация Senteable, която е базирана в Африка и помага на младежите, заразени с ХИВ. "Вие се грижихте за мен толкова дълго, но медиите са мощна сила. И надеждата ми е, че някой ден взаимната ни подкрепа ще бъде по-силна, защото това е нещо много по-голямо от нас", допълни той.

Това е първото публично изявление на Хари след събота, когато кралица Елизабет II обяви условията, при които принцът и съпругата му ще могат да се откажат от кралските си задължения и да станат финансово независими.

Очаква се двойката да прекарва повече време в Канада, но ще запази дома си в Англия край двореца "Уиндзор".

Хари продължи своите кралски задължения в понеделник, след като присъства на срещата на високо равнище за инвестиции на Великобритания в Африка заедно с британския премиер Борис Джонсън.

Не беше ясно колко скоро Хари ще се присъедини към Меган, Арчи и кучетата на двойката в Канада или в коят част от страната планират да живеят. Двойката прекара коледната ваканция във Ванкувър, а Меган работи седем години в Торонто като актриса в сериала „Костюмари“.

В речта си принцът изрази съжаление заради това, че няма да може да продължи да изпълнява някои от кралските си задължения, след като се откаже от титлата.

"Надеждата ни бе да продължим да служим на кралицата, кралството и моите военни сдружения, но без публично финансиране. За съжаление, това не бе възможно", сподели той.

Съгласно условията на споразумението, Хари и Меган повече няма да използват титлите "кралски височества" (въпреки че формално ще ги запазят), нито ще получават публично финансиране за дейността си. 

Хари трябва да се откаже от военните си почести, включително от чина си на генерал-капитан на Кралския морски пехотен корпус. 

Така двамата ще бъдат много по-твърдо откъснати от монархията, от колкото първоначално са очаквали, когато споделиха намеренията си в "Инстаграм".

Хари обясни, че "се чувства натъжен, че се е стигнало до това".

"Решението, което взех за съпругата си и себе си, не бе лесно. Толкова много месеци обсъждахме, след толкова години на предизвикателства. И знам, че не винаги вземах правилните решения, но що се отнася до това, нямаше друга опция", подчерта той.

Принцът често критикува таблоидните медии на острова, като двамата с Меган заведоха дела през миналата есен. Тогава той сравни в интервю отношението на медии към съпругата му с медийната психоза, която допринесе за смъртта на майка му. 

Хари започна речта си в неделя, като отбеляза, че голяма част от присъстващите са го наблюдавали как израства и добави, че е искал "да чуят истината от мен, до колкото мога да я споделя, не като принц, или херцог, а като Хари".

Той изтъкна, че е взел решението си от името на Меган и Арчи и разказа как 8-месечният му син е видял сняг за първи път преди няколко дни и че много му е харесал.

"Винаги ще изпитвам дълбоко уважение към баба си - моята главнокомандваща - и съм ѝ наистина благодарен, както и на останалите членове на семейството ми за подкрепата през последните месеци", заяви той.