Няма да има никакъв риск за водоснабдяването на София от плана за осигуряване на вода в Перник. Ще бъде следено строго движението на вода от столичните язовири към града и ще има нов спирателен механизъм, който да позволи спиране на водата при най-малкия дисбаланс, обеща на общинските съветници днес кметицата на София Йорданка Фандъкова.

Тя откри заседанието на общинската Комисия по инфраструктура, на която днес тя и трима министри представиха плана за осигуряване на водоснабдяване в Перник, който включва пренасочване на вода от язовир "Белмекен", но минавайки през столицата.

"Ако имаме възможност да помогнем, сме задължени да го направим, но, разбира се, няма да допуснем една криза да се решава с потенциална друга криза", подчерта Фандъкова. 

Емил Димитров-Ревизоро и Йорданка Фандъкова в началото на заседанието.

Кметът на Перник Станислав Владимиров също се изказа в началото на заседанието, като подчерта, че притокът към яз. "Студена" ще е много нисък в следващите месеци, и въпреки по-строгия режим на водата в града, "до седмица-две ще стигнем до т.нар. "мъртъв обем".

"Това е единствената възможност на нас, перничани, да имаме някаква сигурност, да дадем шанс на "Студена" да се пълни с по-бързи темпове. Да ползваме вода в това трасе в рамките само на няколко месеца, докато стигнем обем на "Студена", който да даде гаранции, че можем да го ползваме", заяви той за плана на управляващите.

На заседанието присъстваха, както поиска опозицията в лицето на "Демократична България", и тримата ресорни министри - икономическият Емил Караниколов, министърката на регионалното развитие Петя Аврамова, и новоназначеният министър на околната среда Емил Димитров-Ревизоро. Караниколов обаче бе този, който разясни в детайли проекта. Петкова и Димитров основно повториха думите му.

Караниколов изтъкна, че вече са направени опити да се осигури вода в Перник от всички възможни източници, и е постигнат "някакъв частичен успех" - доскоро "Студена" е спадал със 7-8 см на ден, сега спадът е с около 5,5 см на ден. Разгледани са и редица други варианти, включително възможността за сондажи в хасковския басейн, но подобни проекти в Европа се правят след години проучвания, а сега има десетки дни.

Емил Караниколов и Петя Аврамова.

Министърът на икономиката представи детайлни данни за състоянието на яз. "Студена", крайната точка на водата, яз. "Искър" и яз. "Бели Искър", през който тя ще мине, и яз. "Белмекен", който ще е източникът й. Като подчерта многократно, че не става дума да се дава част от водата на София на Перник. 

Ето и част от данните:

В София се ползват между 400-500 хил. куб. м. вода на денонощие. В същия период в Перник - между 22-27 хил. кубика. 

София е използвала около 142 млн. куб. м. за 2019 г., или между 11,5-12,5 млн. куб. метра на месец.

75% от водата на София идва от яз. "Искър", 25% от яз. "Бели Искър". В първия има 450 млн. куб. м. в момента, във втория-  9 млн. куб м. 

"Бели Искър" се държи на 60% от капацитета си заради проблеми с язовирната стена.

В яз. "Белмекен" в момента има 84 млн. куб. м. "Белмекен" има месечен приход 57 хил. куб. м., а разход  47 хил. куб. м.

Очакваното водоснабдяване ще продължи до месец май, евентуално до юни.

От "Демократична България" първо благодариха на министрите за присъствието. После обаче поискаха да се повторят отново всички данни, които Караниколов даде, което той направи търпеливо. Следващият въпрос от опозицията бе какво гарантира, че изпратената към Перник вода няма да отиде на нуждите за завода "Стомана".

"Има закон, той казва, че ти трябва да осигуриш питейните нужди. Тези 300 литра в секунда няма да осигурят вода денонощно. Как да дадем за "Стомана-Перник"?", попита министърът.

И изясни още, че всички средства за нови водопровод - който ще е от Мало Бучино до Перник - ще бъдат от държавата. 

Борислав Игнатов от ДБ поиска и гаранции, че няма да стане нищо неочаквано. 

"Ще си подадете ли оставките, ако има проблем?"

"Оставките - това е най-лесното. Имаш система за мониторинг върху целия "Бели Искън". НЕК постоянно контролират какъв поток влиза там. Има и МОСВ-Басейнова дирекция, която също контролира."

Игнатов обаче настоя за въпроса за оставките, докато Караниколов не отсече:

"Лично имате моята."

От ГЕРБ пък скочиха и обявиха, че "дискусията придобива политически характер". И че оставката на един министър не е "гаранция" според българския закон.

Методи Лалов и Борис Бонев.

Методи Лалов от ДБ пък поиска да се публикуват всички данни писмено и да има "документална следа", защото многократно са обявявани от различни хора различни данни. 

На въпрос на независимия Борис Бонев дали водата в Перник ще поскъпне, Караниколов заяви:

"Не би трябвало да поскъпне."

"Значи може да поскъпне?", настоя общинския съветник.

"Не би трябвало да поскъпне", повтори Караниколов.

"Значи може да поскъпне?" , повтори Бонев.

"Но няма", отсече министърът.

Спирателният кран, който е способен да спре водата моментално, ако се създаде дисбаланс, ще бъде контролиран от Столичния общински съвет. А новопостроената канализация, което ще стане в рамките на 35-40 дни, ако бъде одобрен проектът от СОС, ще стане собственост на областната управа на София и Перник, в съответната територия.

Бонев попита още:

"Кой е най-лошият възможен сценарий, който вие сте разгледали по казуса със свързването на Перник и София, т.нар. worst case scenario?"

"Байпас от Пасарел към рилския водопровод, ако се скъса. Нямате, и ще трябва над 1 година да се направи, защото минава през цяла Бояна", отговори Караниколов.

И отбеляза, че този водопровод, по който изкопни дейности вече са започнали, може да бъде в бъдеще полезен и на София - не защото "Студена" ще захранва столицата, а защото може да помогне при криза в определени квартали.

Калоян Паргов от БСП отбеляза:

"Всички се обединяваме около едно - тази ситуация е в знак на солидарност към едни български граждани, които са на 30 км от София. Извън шегите дали Перник е квартал на София, или София - квартал на Перник, сме длъжни да проверим тази солидарност. Но трябва да се уверим, че решението, което ни предстои да вземем, трябва да го вземем с максимална информираност, и гарантиращо сигурността на водния сектор в София."

Очаква се този четвъртък на редовното си заседание СОС да обсъди и гласува предложението.