Хиляди активисти за правото на притежание и носене на оръжие - някои, умишлено размахвайки пушките и пистолетите си - изпълниха улиците около сградата на Капитолия в Ричмънд, столицата на Вирджиния, днес, за да протестират срещу плановете на демократическото ръководство на щата да приеме законодателството за контрол над оръжията, предаде Асошиейтед прес.

Губернаторът Ралф Нортъм обяви временно извънредно положение преди митинга, като забрани всякакви оръжия на него. Очакваното участие на бели сюпремасисти предизвика опасения от насилие, каквото избухна на бял сюпремасистки митинг в гр. Шарлотсвил, също във Вирджиния, през 2017 година.

Протестиращите бяха многобройни въпреки студа и заявиха, че искат да изпратят послание до законодателите. Мнозина носеха камуфлажно облекло. Някои размахваха знамена с послания за подкрепа на президента Доналд Тръмп.

„Правителството не ни управлява, ние управляваме правителството“, каза Кем Реджик, 20-годишен служител по сигурността от Северна Вирджиния, който носеше бяло знаме със снимка на пушка и с надпис: „Ела и я вземи". 

Полицейското присъствие беше многобройно и участници в митинга се допускаха само през един вход към площада.

Властите искаха да избегнат повторение на инцидента през 2017 г. в Шарлотсвил по време на едно от най-големите събирания на бели сюпремасисти и други крайнодесни групи от десетилетие. Присъстващите се сбиха с контрапротестиращи, а бял сюпремасист се вряза с колата си в тълпа, уби жена и рани десетки хора. 

Митингът беше организиран от влиятелна група за защита на правото за носене на оръжие - Лигата за защита на гражданите на Вирджиния. Групата провежда ежегодно митинг в Капитолия, обикновено с няколко стотин ентусиасти, които слушат изказвания на шепа амбициозни републикански депутати. Но тази година се очакваха много повече. 

Съпротивата срещу предложените нови ограничения за притежанието на оръжие започна, веднага след като през ноември демократите спечелиха мнозинство както в Сената, така и в Камарата на представителите в щата. Опозицията се съсредоточи върху предложена забрана на нападателните оръжия.

Демократите от Вирджиния също подкрепят предложения, ограничаващи закупуването на пистолет до веднъж месечно и позволяващи на местните органи да забраняват отнестрелни оръжия в обществени сгради. Има и законопроект, който ще позволи на властите временно да отнемат оръжия от всеки, когото сметнат за опасен за себе си или за другите.

Митингът съвпада с деня на убития през 1968 г. черен борец за граждански права Мартин Лутър Кинг, е официален празник в САЩ и се отбелязва в третия понеделник на януари всяка година. Американците го използват, за да лобират пред своите законодатели.