Ако се стигне до протестни действия на феновете на „Левски“, то това ще бъде в интерес на нашия любим клуб и няма да бъдат в защита на определен тип корпоративни интереси. Така председателят на Националния клуб на привържениците (НКП) на "сините" Степан Хиндлиян коментира пред бТВ срещата със собственика на отбора Васил Божков в неделя.

Разговорът между Божков и феновете беше провокиран заради внесените от Валери Симеонов промени в Закона на хазарта, според които се предвижда отнемане на лицензите на частните оператори на лотарийни игри и превръщането на държавния Спортен тотализатор в монополист. Божков е собственик на "Национална лотария" и Лотария "България".

За съжаление в последните години, близо десетилетие, "Левски" се е превърнал в заложник на политически и икономически интереси. В крайна сметка, едни будни хора, привърженици на любимия си отбор, непримирими, се оказват по средата на едни много тежки интереси на доста сериозни и влиятелни кръгове, които разпределят нещо помежду си", обяви Хиндлиян пред бТВ.

Той съобщи, че за утре (22 януари) е планирана втора среща между считания за финансов благодетел на "Левски" Васил Божков и феновете. Първата се проведе на стадион "Георги Аспарухов" в неделя, като и двете страни отказаха коментар след това.

Хиндлян посочи, че вече е поискана и среща с премиера Бойко Борисов, но не защото Божков е настоял за нея на сбирката. Премиерът е на посещение в Давос, където се провежда Световният икономически форум. 

Според него има очевидна намеса на държавата в управлението на „Левски“. Но и попита: 

"Ако съдбата на българския спорт зависи от одържавяването на някакви частни бизнеси, тогава следва логичният въпрос: "Защо не се одържавяват бизнесите на собственика на "Литекс", който играе в ЦСКА или на собственика на "Лудогорец" Кирил Домусчиев, за да помагаме на българския спорт? Защо ударът е към спонсора на "Левски"?".

В един момент се появява някакъв спонсор на "Левски", чийто бизнес може да бъде взет, "Левски" се закрепя за около година, стъпва си на краката, хората започват да се събират отново и ние го ликвидираме. Това е доста глупава и елементарна позиция. Много интересно какво ще се случи с тези 50 млн. лева, които ще влязат в Министерството на спорта. Може да стане един чудесен стадион "Българска армия" с тях. Защото сме свидетели на тежки юридически.

Вчера министърът на спорта Красен Кралев защити внесените от Валери Симеонов промени в Закона за хазарта.

"Бюджетът на спортното министерство е около 80 милиона лева, 50 милиона отиват за спортните дейности. Тези средства ще бъдат увеличени двойно. Смятам, че всяка държава има право да регулира бизнеса", каза Кралев.

Но днес Стен Хиндлиян предупреди:

"От тези 50 милиона може да стане един стадион "Българска армия" например. Не би било лицеприятна гледка, ако хиляди фенове на "Левски" излязат да протестират по улиците", каза още Хиндлиян.

Васил Божков е начело на "Левски" от една година, като в началото дори не излизаше напред като собственик. Официално мажоритарният пакет акции се води на Георги Попов, който е вицепрезидент на "НОВЕ холдинг". От срещата му с феновете в неделя стана известно, че Божков дава по 2 млн. лв. всеки месец на клуба за финансовото му оздравяване и издръжка.