Ако Бойко Борисов иска избори сега, то вотът на недоверие ще бъде успешен и правителството ще падне. Това заяви пред "Фокус" анализаторът Арман Бабикян. Според него този вот не е безмислен.

"Вече виждаме няколко нови неща, ако дълбоко се вгледаме. Едното е, че опозицията, в лицето на левицата конкретно, успя да постигне поддръжката на ДПС, но не само. Защото от БСП си позволиха нещо, което в предишните случаи не е ставало – те започнаха преговори за подкрепа и с извънпарламентарни политически сили, което иде да покаже, че точно обратното – не аритметиката, а широкото ветрило от нагласи по темата на вота е любопитно за социалистическата партия.  Това например е ново", коментира Бабикян.

И допълни:

"Това, което виждаме в момента, е, че проблемите с екосистемите на практика гърмят през ден".

Според Бабикян ГЕРБ ще се опита да демонстрира прословутата стабилност, макар това да е все по-трудно.

"Защото един режим, който прилича от много години и е еднолично управление, няма как да заприлича на демократична система, в която виновните са много, а отговорният за властта е един. Няма как човек да приватизира всички успехи за сметка на един и да демонополизира всички неуспехи за сметка на други хора, на много хора. Така че този фалш все по-трудно ще издържа. Все пак сме в година, в която, както се казва, всяка една от страните си постила, за да може след година да кандидатства за доверието на българите. Същото е валидно и за опозицията, и за извънпарламентарната, и за парламентарната, защото търпимостта към това, което става в България, е важен измерител за това, което ще се случи следващата година", коментира Бабикян.

И припомни, че Борисов досега никога не е изкарвал пълен мандат.

"Ако някой желае да предизвика предсрочни избори, това определено е в ръцете най-вече на властта и в ръцете на Борисов, или в ръцете на другия коалиционен партньор, който не присъства обикновено в Народното събрание, но има мощно медийно, съдебно и икономическо влияние в страната", каза Бабикян.

И уточни, че партията, която не присъства, но решава всичко, е ДПС.

"Ако това е желанието на Борисов правителството ще падне. Ако той е решил да побегне от властта, то ще падне. Ако той е решил, че сега иска избори, то ще падне", категоричен е Бабикян.

Според него подобно решение би било обусловено от политическата изгода за лидера на ГЕРБ.

"Ако той прецени, че за него е по-изгодно да прави избори сега, а не догодина, виждайки спадащия тренд на ГЕРБ и слабата популярност на партията, и лавината от проблеми, би могъл да вземе такова решение", уточни Бабикян.

И допълни:

"Това зависи от желанието му, свързано със собствената му политическа кариера. За всичките тези години той е показал, че е склонен да хвърли на кладата всеки свой приятел, сътрудник, лява, дясна ръка, който и да е от структурата на ГЕРБ, стига той да остане в доминантна позиция, какъвто е случаят в момента. Борисов се интересува преди всичко от личния си кариерен път и властови ресурс, а не от системи, независимо дали става дума за партията му или за държавата. Той напуска бойното поле само когато изпитва страх, само че за себе си. Във всички предишни случаи, когато е хвърлял оставка, става дума точно за такъв тип отстъпление, когато той изпитва реална заплаха за себе си, за собствената си политическа кариера. Така беше казусът с "Белене" по време на първия мандат, по време на втория мандат имаше късмета да му се помогне ужасно много и стъпи на гърба на естественото народно недоволство на гражданите и в София, и в страната. Сега нищо чудно, ако се изправи пред неразрешими проблеми, а те се трупат, да постъпи по същия начин. Той не е смел политик".

Според Бабикян Борисов би се притеснил "ако види, че не може той да управлява времето си" и "ако види, че друг ще прекрати мандата му, например народно недоволство, или опозицията стане много силна, и външните фактори". Политологът смята, че "все по-малко гражданите са склонни да чакат някой друг да решава вместо тях".