Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви пред Нова ТВ, че стената на язовир "Бели Искър" трябва да бъде ремонтирана. Чрез този язовир според идеята на правителството Перник трябва да получи вода. Нинова обаче смята, че тази стена е опасна от поне 5 години, а язовирът е с предписание да е пълен до 60% от обема си.

"Според нас първо трябва да се ремонтира стената и който не го е направил досега, да си понесе последиците. Една криза не може да се гаси с потенциална нова криза. Рискуваме тази стена да създаде проблем, даже не искам да изговарям какъв може да е, ако поддаде и се скъса", каза Нинова.

Утре партията кани в централата си хидроинженери и други специалисти, строили тези язовири, за търсене на решение.

Нинова изтъкна, че е не ясно за какво държавата ще отпусне 1 млрд. лв. с идеята да обедини в държавен холдинг всички ВиК дружества.

"За какво ще отиде този милиард? А ги няма парите и в бюджета. Ще правят ли актуализация? Няма дума за това. Подобно упражнение направиха с язовирите преди година - две. 500 млн. лв. извън бюджета и след 2 г. резултатът е 400 язовира в предаварийно състояние и 113 са с неизвестен собственик. И къде са петстотинте милиона", попита Нинова.

Според нея арестът на Нено Димов е "ход, с който да се намали напрежението" и в него има някакъв ефект, но не пълен.

"Много голяма част от обществото в момента мисли като нас", убедена е Нинова.