Собственикът на "Лудогорец" Кирил Домусчиев получи най-високото държавно отличие "Венец на победителя" за заслуги в областта на спорта. Връчи му го министърът на спорта Красен Кралев по време на традиционната "Нощ на шампионите".

Това е събитие, на което за поредна година Министерството на младежта и спорта отличава спортисти и деятели. Съорганизатор е Спортният тотализатор.

Освен на Домусчиев “Венец на победителя” беше присъден още на Петър Попангелов, Валентин Михов, Александър Томов, Йото Йотов, Цено Ценов, Таня Богомилова, Александър Александров, Георги Аврамчев и Илия Лалов.

Тайбе Юсеин и Владимир Илиев са най-добрите спортисти на България за 2019 г. в церемонията “Нощта на шампионите”. Отличените в седемте категории си разделиха парични премии в размер на 215 000 лв.

За първи път в историята на наградите двама спортисти поделиха премията за номер едно у нас - Тайбе Юсеин и Владимир Илиев, които си тръгнаха с по 25 000 лв.

Двама специалисти разделиха наградата в категория „Треньор №1 на България“. Премия по 25 000 лв. получиха наставникът на националния отбор по видгане на тежести Иван Иванов и главният треньор на ансамбъла по художествена гимнастика Весела Димитрова.

За четвърта поредна година нейните възпитанички Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова са най-добрият отбор у нас. Те получиха премия от 50 000 лв.

По 10 хиляди лева получиха млади спортисти и спортист с увреждане, а по 5000 - техните треньори.

"Не очаквах тази награда и се чувствам много трогнат. Тя ме мотивира да продължавам да помагам с каквото мога на българския футбол и спорт. Пожелавам успех на всички номинирани и тези, които ще бъдат наградени. Нека спечелят още много медали и титли”, рече от трибуната Кирил Домусчиев.

След това пред журналисти той коментира и казуса покрай войната между хазартните босове и казуса с "Левски" и Васил Божков. Според Цветомир Найденов, шефът на Efbet, той е бил заплашван от Божков, който намесил и името на Кирил Домусчиев.

"Васил Божков го познавам добре и никога не ме е заплашвал, рече Домусчиев. - Ако има нещо, което г-н Найденов има да казва, да го каже в прокуратурата. Още преди две  години, когато трябваше да има забрани в закона за хазарта аз бях против. На този етап не мога да си сменя мнението, но нека изчакаме да видим. Аз съм радетел всеки един клуб да има добри стопани и богати хора зад себе си. Подобни неща не са добри за футбола. Това, че някой е внесъл проектозакон нищо не значи. Не мисля, че има действия насочени срещу "Левски".

"Тази награда е признание за това, което съм направил през годините за българския спорт, добави бизнесменът. - Тя ме мотивира да довършим всичко, което сме започнали - на стадиона в Разград му остава само една трибуна да бъде построена и той ще стане единственият в България, който отговаря на всички изисквания на УЕФА. Горд съм, че сме го направили с наши средства. Мислех да предложа на министър Кралев и ние с брат ми да подкрепим тази инициатива. Това е хубаво нещо и трябва да го подкрепяме и подпомагаме. Дано имаме повече поводи за радост. За съжаление спортът изисква средства и ние, от бизнеса, трябва да се замислим как можем да помагаме."

Красен Кралев също говори за промените в Закона за хазарта.

“Тези промени, така, както са предложени, водят до по-големи приходи в Спортния тотализатор, респективно в министерството. По принцип бюджетът на спортното министерство е около 80 милиона лева, обясни Кралев, който подкрепи Валери Симеонов за пакета. - От тях 50 милиона отиват за спортните дейности, за спорт за високи постижения, за ученически спорт и за масов спорт. При така предложените промени, тези средства ще бъдат увеличени двойно. Тоест, ще имаме достатъчно средства да подкрепим федерациите, клубовете с почти двойни бюджети. Така че, това е нещо добро за българския спорт.”

“Това е въпрос към министъра на финансите, така Кралев отвърна на предложението на "Националната лотария" данъкът от хазартните игри да отива направо за спорт, а не в бюджета на държавата. - Аз коментирам пряко парите за спорт. Те идват основно от тотализатора - около 30 милиона. Така че тези промени ще доведат до увеличение на приходите. Останалите техники са предмет на коментар. Това е нещо, което ще донесе повече пари за българския спорт и няма как да не го подкрепям.” 

“Не мога да коментирам в момента какво ще се случи с футболен клуб "Левски", рече той по повод предупреждението на Божков, че няма да има пари за "сините", ако промените минат. - Това си е решение на собствениците и на ръководството на футболния клуб. Тук става въпрос за регулация на хазартния бизнес. Мисля, че всяка държава има право да регулира бизнеса. Смятате ли, че това са действия пряко насочени към футболен клуб "Левски"? От едната страна стои целият български спорт, а от другата страна интересът на футболен клуб "Левски". Това ли искате да кажете? Че интересът на "Левски" е по-важен от целия български спорт? Вие ги противопоставяте, аз не ги противопоставям. Вие ме питате дали тези промени са за добро. Аз ви казвам, че тези промени ще донесат 50 милиона повече за българския спорт. Това ми е коментарът, нямам друг коментар по тази тема.”