Премиерът Бойко Борисов e гост на откриването на Световния икономически форум в Давос, а първата му публична среща бе с министъра на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу. Началото на разговора, очаквано, течеше на живо във фейсбук профила на Борисов. 

"Винаги съм добре, когато виждам моя приятел, моя брат" - бе увековечен да казва Чавушоглу при здрависването. Премиерът разкри, че след 10 дни турският дипломат №1 ще е в София - на 31 януари. После подкани Чавушоглу "да седнем, на този миндер". Което развесели съвсем обстановката. 

"Как сте, как върви", поде разговор министър-председателят, а Чавушоглу му сподели, че се връща от Берлин.

В германската столица се проведе срещата на високо равнище, посветена на ситуацията в Либия и как да се възстанови и поддържа мира в страната. Там бяха президентите Владимир Путин и Реджеп Ердоган, държавният секретар на САЩ Майк Помпео, председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен, британският премиер Борис Джонсън, френският президент Еманюел Макрон, както и за първи път заедно водачът на международно признатото правителство в Либия Фаиз ал Сарадж и генерал и противника му генерал Хафтар.

"А, точно това исках да питам, как върви берлинският процес", добави Борисов в разговора. Преводът на думите му за Чавушоглу обаче бе отнесен към току що приключите разговори с домакин канцлерът на Германия Ангела Меркел.

(Берлинският процес е дипломатическа инициатива, формат и наименование, свързано с европейската интеграция на страните от Западните Балкани и бъдещото разширяване на ЕС. България участва в инициативата - б.р.).

"Добре минаха разговорите и Меркел постигна много с това, че успя да ни събере. Всички, които участваха, бяха за това, че трябва да се спрат военните действия, да се остани оръжието настрана и да се водят политически разговори. Накрая обаче общото опасение бе, че генерал Хафтар е възможно да не спази ангажимента за спиране на огъня". 

Причините за опасенията, изброени от Чавушоглу са, че генерал Хафтар не подписа мирното споразумение от Москва, а втората - че в Берлин водачът на международно признатото либийско правителство Фаиз ал Сарадж се е присъединил към общата позиция на участниците в конфенцията, но генерал Хафтар все още не го е направил. 

"Но ние всички заедно бяхме на едно мнение, че ще продължим с усилията. През февруари планираме същата среща, каквато имаше в Берлин, но на ниво министри", съобщи Чавушоглу.

И добави, че постигнатото споразумение за общ военен комитет трябва да даде резултат и това да поддъжа обявеното примирие и спиране на огъня в Либия.

"Чудесна работа сте свършили", заключи Борисов и похвали совалките на канцлера Меркел, обявявайки, че е оптимист.

Борисов поздрави Урсула фон дер Лайен за Европейския зелен пакт

Министър-председателят Бойко Борисов разговаря с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в рамките на Световния икономически форум в Давос.

Снимка АП/БТА

Във фокуса на разговора им бяха водещите теми от дневния ред на форума, свързани с опазването на природата, прозрачността на бизнеса, бъдещето на труда и геополитически въпроси, съобщиха от Правителствената информационна служба.

Българският премиер изтъкна, че превръщането на ЕС до 2050 г. в първия в света неутрален по отношение на климата блок е голямо предизвикателство, но също така и чудесна възможност.

"Преходът към климатична неутралност ще изисква по-големи инвестиции за постигането на целта, но това ще е ярък знак, че Европа поставя на първо място здравето на своите граждани и опазването на природата за бъдещите поколения", посочи Борисов пред Урсула фон дер Лайен.

В тази връзка двамата обсъдиха значимостта и ролята на новата стратегия на ЕК, известна като Европейски зелен пакт, за който се предвижда финансиране от около 1 трилион евро през следващото десетилетие.

Пактът дава възможност така да се промени начинът ни на живот, че гражданите да живеят по-здравословно, а предприятията да станат още по-модерни и конкурентоспособни.

"Успехът на Европейския зелен пакт и на борбата с климатичните промени може да се осигури, ако тези инициативи бъдат подкрепени от всички държави, особено тези с високи парникови емисии. Необходимо е примерът на ЕС да бъде последван от нашите партньори и от основните играчи на международната сцена", категоричен бе премиерът Бойко Борисов.

"България последователно подкрепя усилията на страните от Западните Балкани по пътя към ЕС"

След това министър-председателят на България говори пред Световния икономически форум в Давос. Изказването му бе в панела „Диалог за дипломацията на Западните Балкани“, а акцентът - Берлинският процес, който България домакинства от 1 януари 2020 г. - заедно със Северна Македония.

Пред участниците в дискусията българският премиер акцентира, че изключително важно е да се запази ролята на политиката на разширяване на ЕС като катализатор за осъществяване на ключови реформи в страните от региона.

„Тези реформи са необходими както за модернизирането и развитието на Западните Балкани, така и за стабилността и просперитета на този стратегически важен за ЕС регион“, посочи министър-председателят Бойко Борисов, цитиран от пресслужбата на Министерския съвет.

По думите му различните инициативи и формати на регионално сътрудничество в Югоизточна Европа взаимно се допълват в насърчаването на политическата, икономическата и социалната стабилност в региона.

„Регионалното сътрудничество обаче не е алтернатива на европейската интеграция на Западните Балкани. Напротив - то следва да допринася за постигането на стратегическата цел за членството в ЕС на страните от региона“, изтъкна премиерът.

„България, съвместно с Република Северна Македония, от 1 януари 2020 г. домакинства Берлинския процес“, каза още в Давос Борисов.

Той добави, че страната ни е поела този отговорен ангажимент като естествено продължение на постигнатото по време на Българското председателство на Съвета на ЕС и извеждането на преден план на процеса на европейската интеграция на Западните Балкани в политическия дневен ред на Съюза.

„Приоритетите на съвместното председателство на Берлинския процес са свързаността във всичките й аспекти: транспортна, енергийна, цифрова, както и свързаност между хората, особено сред младите, включително чрез образование“, подчерта премиерът Борисов в Давос.

Той уточни, че един от основните проекти, които следва да бъдат реализирани, е напредък в изграждането на трансевропейския Коридор № 8. Той има ключово значение за региона и ще представлява добър пример за свързаност на Западните Балкани със съседните държави членки на ЕС.

„Дълбоко сме убедени, че бъдещето на страните от Западните Балкани  е в ЕС, тъй като без тях европейският проект е непълен. Хърватското председателство също планира организирането на Среща на върха ЕС-Западни Балкани и ще поддържа фокуса върху европейската перспектива на региона в дневния ред на ЕС“, акцентира Бойко Борисов.

В изказването си той очерта, че заедно с Берлинския процес в Югоизточна Европа съществуват и други утвърдени и значими формати на регионално сътрудничество като Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа и Съвета за регионално сътрудничество.