Най-богатите 1% от хората в света сега са два пъти по-богати от останалата част от човечеството (6,9 млрд. души), според "Оксфам". От организацията за поредна година призоваха правителствата да предприемат мерки  - да спрат масово да облагат с по-малко данъци най-богатите индивиди и корпорации и да недофинансират публичния сектор в страните си.

Неправителствената международна организация, която е със седалище в Лондон, е е посветила дейността си на борбата с неравенството и бедността, публикува своя годишен доклад в началото на Световния икономически форум в Давос. Според данните в анализа жените по света работят 12,5 млн. човекочаса дневно без да им се плаща. Става дума основно за домакинска работа, и още грижа за децата, и работа в обществена полза. Мъжете пък - около 3,9 млн. човекочаса дневно.

В доклада, озаглавен "Време е да се погрижим", "Оксфам" отчита, че неплатената работа, извършвана от жени, внася 10,8 трилиона долара на година в световната икономика. По някаква причина обаче за този тип работа, свършена от мъжете, не са направили нужните изчисления.

Този тип дейност е на стойност три пъти повече от технологичната индустрия.

Има обаче съществена разлика между различните райони по света. Жените навсякъде вършат подобна работа повече от мъжете, но в арабските страни - 4,7 пъти повече, а в САЩ - 1,7 пъти повече. Като цяло, колкото по-заможна е една държава, толкова по-вероятно е мъжете да помагат на жените повече.

Най-богатите 2153 души в света разполагат с повече пари от най-бедните 4,6 млрд. души, се посочва още в годишния доклад на "Оксфам".

Тримата най-богати мъже в света са натрупали общо 231 млрд. долара през последното десетилетие, сочат данни, събрани от "Блумбърг". Шефът на "Фейсбук" Марк Зукърбърг - петият по богатство в света - има най-голям скок през последната година с нетна печалба от 6 млрд. долара. Джеф Безос ("Амазон") все още е на върха със 116 млрд. долара.

Общото богатство на милиардерите в топ 20 се е удвоило от 672 млрд. долара до 1397 млрд. долара от 2012 г. насам, отчита "Блумбърг".

Ако човек пести по 10 хил. долара на ден от времената на изграждането на египетските пирамиди, пак ще има едва една пета от усредненото богатство на първите петима най-богати в света, казват от "Оксфам".

22-мата най-богати мъже са по-заможни от всички жени в Африка. 

"Оксфам" има много критици, които отричат статистиките на неправителствената организация за неравенството като заблуждаващи и преувеличаващи проблема, пишат от "Блумбърг". Изданието посочва, че от организацията многократно са защитавали своите анализи и отхвърлят подобни обвинения.

"Оскфам" базира годишните си статистики, които представя, на доклад за световното богатство на Credit Suisse, като се признава, че в този анализ липсват много данни, което обаче подценявало размера на неравенството по света.

Намаляването на неравенството има много по-голям ефект от икономическия растеж върху ограничаването на крайната бедност в света, твърдят от неправителствената организация като се позовават на изследване на Световната банка. Ако държавите намалят неравенството в доходите си с 1 на сто всяка година, до 2030 г. крайно бедните хора по света ще бъдат със 100 млн. по-малко. Световната банка отчете, че броят на хората, които живеят с по-малко от 1,90 долара на ден, се е свил с 1,1 млрд. души от началото на 90-те години на миналия век.

Но от банката предупредиха, че свиването на бедността става вече по-бавно, а в някои страни дори има и обратен процес. През 2015 г. 736 млн. души са живели в условия на крайна бедност, над половината от тях в Субсахарска Африка.