Световният икономически форум в Давос се гордее с това, че се изправя срещу някои от най-тежките проблеми пред човечеството. Но по отношение на поне един фронт - правата на гейовете, лесбийките, бисексуалните и транссексуалните - събранието е твърде срамежливо.

Давос адресира проблема по няколко важни начина. Програмата през 2020 г. без съмнение е по-гейска от всякога, като са отделени поне два панела - "ЛГБТИ правата и ролята им в частния сектор" и "Свободни да бъдем (ЛГБТИ)", в който ще вземе участие Ксавие Бетел - първият хомосексуален премиер на Люксембург.

Важна награда ще бъде връчена на транссексуален художник от Китай. С тези стъпки се отдалечаваме от миналата позиция на "не питай, не казвай". 

Същевременно в поне 70 страни все още са наказуеми еднополовите взаимоотношения и при положение, че мнозина от спонсорите на събитието публично подкрепят равенството, безспорно може и повече да се направи.

В даден момент ще стане твърде трудно да се балансират желанията на по-либералните корпоративни представители, които в крайна сметка финансират форума без открито да обиждат лидерите на нации, чиито политики нарушават правата на милиони.

Сред посетители на тазгодишната среща е Каис Сайед - президентът на Тунис, която криминализира содомията между мъже като наказанието е 30 години затвор, по данни на международната организация "Хюман Дигнити Тръст", която защитава правата на ЛГБТ обществото.

В Давос ще бъде и Нана Акуфо-Адо - президентът на Гана, чийто Наказателен кодекс „изрично разграничава неконсенсуалния (без взаимно съгласие) и консенсуалния (по взаимно съгласие) сексуален контакт по признака „неестествен начин“, твърди организацията.

Сравнете това с подхода на стратегически партньори като инвестиционната банка "Голдман Сакс", която не само подкрепя защитата на правата на ЛГБТ общността, но е имала хомосексуални и транссексуални изпълнителни-директори.

Подкрепа за правата на общността указва и например немската компания за доставка на софтуернo осигуряване - SAP.

Форумът действително се е реформирал в подхода си. Миналата година бе обявено "Партньорството за глобално ЛГБТ равенство", което ще подпомогне сътрудничеството на Службата на Върховния комисар по правата на човека на ООН и компании, ангажирани да „използват личното и колективното си застъпничество за ускоряване на равенството и приобщаването“.

Има какво още да се каже за създаването на общодостъпно пространство, което да насърчава хората с различни гледни точки да комуникират.

Но дори и най-гейският Давос все още има дълъг път да извърви.

Анализът на Роб Кокс е публикуван в Ройтерс, откъдето го препечатваме.