Хорото, което допреди седмица се виеше пред Народния театър, тази неделя се премести в градинката край съборения мавзолей. На новото място обаче няма общински камери за наблюдение, което привлече крадци и успяха да отмъкнат личен багаж на участници в танците. Това стана ясно от публикация в страницата „Хора за хората“, където посочват крадеца на видео.

„Площад Славейков“ се свърза с един от групата ентусиасти, които инициират хората в българските градове през последните години. Цветомир Христов е строителен работник, не живее в София, но отделя всяка своя свободна минута, за да помага за развитието на инициативата „Хора за хората“. През последните дни основните му ангажименти са свързани със Столична община. Налага се да се извадят разрешителни, за да продължат неделните хороводи в центъра. Въпреки че хорото не е културно-масова проява, а просто спонтанно събиране на хора без комерсиални цели, съгласно Наредбата за местните данъци и такси трябва да се плащат 210 лв. минимална такса, за да продължи да се провежда.

Цветомир Христов даде пример с общините в Хасково и Стара Загора, които не просто не взимат пари за хората, но плащат на професионални диджеи, за да поддържат неделните танци. По думите му, законът е пропуснал да предвиди събития от този тип – спонтанно събиране на група хора, които не правят нищо друго, освен да танцуват на обществено място за удоволствие.

Проблемът идва и оттам, че „Хора за хората“ не е фондация, няма юридическо лице, което да отговаря за организацията и провеждането на събитието. Всъщност, добави Христов, няма дори лидери и организатори. Всичко е доброволно и според свободното време на най-редовната част от групата, която се събира на площада.

„Искаме да играем на чист въздух – каза той. – Макар че това е само мечта, въздухът просто не е чист.“

На въпрос как ще коментира новото място, на което се провеждат танците, Цветомир обясни, че то не е съвсем ново. И друг път се е случвало хорото да се провежда край мавзолея, ако се налага да освободят терена пред Народния театър заради други събития или по молба на трупата.

На мястото край мавзолея засега също няма тонколони. Озвучаването става с телефон. Причината е, че все още няма разрешение от Общината. Христов обясни, че досега са използвали три тонколони, но никога и трите едновременно. Звукът не е надвишавал 80 децибела, което според правилника е твърде високо за градска зона, но Общината не е посочила на организаторите изричната разпоредба за нивата на шума. Тонколоните през последните седмици преди спирането им са били насочени към фонтаните, а не към театъра, за да се разсее звукът, подчерта Христов.

Цветомир споделя, че не е ходил на постановки в Народния театър, но е участвал в ремонти на сградата и е добре запознат със звукоизолацията в нея. Все пак е съгласен, че не е добре да се пречи на постановките и да се създава неудобство на актьорите и зрителите.

За съжаление новият терен не е особено удобен за хорото, защото е неравен, твърди Христов. Има опасност от подхлъзвания и наранявания при по-енергичните танци. Същият проблем е налице и пред НДК, където настилката е мраморна и е лесно да се подхлъзнеш. Липсата на охранителни камери също е от значение.

Ако настилката беше по-добра, новото място би било чудесно, смята Христов. Когато се затопли, хората ще се разхождат там и ще се включват спонтанно в хорото. За децата също е помислено. Ентусиастите са подготвили „творителница“ – детски кът, в който децата се учат да бродират, да плетат, да боядисват яйца.

Цветомир Христов коментира и скандала в социалните мрежи и медиите, който възникна след публикацията на Мария Касимова-Моасе за хорото.

„Донякъде съм съгласен с нея – каза той, – защото всеки човек има право на гражданска позиция. Но вероятно трябваше да бъде казано по различен начин, тя можеше да дойде да говори с нас на излизане от театъра. На нейната първосигнална реакция ние реагирахме първосигнално, а не трябваше да става така.“

Христов отправи лична покана към Мария Касимова да посети хорото някоя неделя, като обеща добронамерено отношение от страна на всички участници.

„Искаме да покажем, че сме цивилизовани хора“, бяха точните му думи.

Цветомир Христов се разграничи от всички, които вкарват националистичен уклон в хорото.

„Не се опитваме да защитаваме някаква „българщина“ – заяви той. – Просто искаме да си спазваме традициите – всички хора, на които им доставя удоволствие, да играят хоро в неделя на площада. Хорото е за всички, при нас идват и професори, и чистачки. Не искаме да гоним никого.“

 

 

"Площад Славейков"