Ирански депутат обяви награда от 3 милиона долара за "този, който убие Тръмп", предаде Ройтерс, цитирайки агенция ИСНА.

"От името на хората в провинция Керман, ние ще платим награда от 3 милиона долара в брой на този, който убие Тръмп", заяви Ахмад Хамзе пред парламента.

Той не уточни дали това е решение, взето от иранското религиозно ръководство.

Керман е родният град на генерал Касем Солеймани, ръководител на елитните ирански сили "Ал Кудс" от Корпуса на гвардейците на ислямската революция.

На 3 януари той беше убит от американски дрон в Ирак.

Две ракети са били изстреляни по посока на самолета на авиокомпания Украински международни авиолинии, свален край Техеран на 8 януари от иранските военновъздушни сили.

Това се казва в доклад от предварителното разследване на иранската Организация за гражданско въздухоплаване, предаде Франс прес.

"Разследващите са получили достъп до информации на генералния щаб и са открили, че две ракети М1-TOR са били изстреляни по посока на самолета от север", се казва в текста. "Ефектът на това изстрелване на ракети върху инцидента със самолета и анализът на тези действия са в процес на разследване", пише още в доклада.

Иран призна за свалянето на самолета едва на 11 януари. Тогава ръководителят на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция Амир Али Хаджизаде пое цялата отговорност за случилото се, но каза, че става дума само за една ракета с малък обсег, която е била изстреляна на 8 януари по посока на самолета, припомня Франс прес.