Драгомир Димитров - бившият шеф на Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР) в периода 2012 - 2018 г. (по време на първите два кабинета "Борисов" и кабинета "Орешарски" - б.р.), е привлечен като обвиняем. Според Военноокръжна прокуратура той трябва да носи отговорност за престъпление по служба. От външно министерство обявиха, че Димитров, който е консул в Мюнхен, засега той няма да бъде отзован.  

"Същият е привлечен за обвиняем, за това, че за времето от 14.07.2016 г. до 09.08.2016 г. в качеството му на длъжностно лице – Председател на Държавна агенция „Разузнаване“ нарушил служебните си задължения, като не организирал и не контролирал дейностите по Защита на класифицираната информация в Държавна агенция „Разузнаване“, с цел да набави облага за определено дружество в размер на 91 500,00 евро, и от това са настъпили немаловажни вредни последици – осъществен нерегламентиран достъп до класифицирана информация по смисъла на Закона за защита на класифицираната информация", обясняват от ведомството, подчинено на Иван Гешев.

Димитров, който след оставката в разузнаването бе назначен за консул на България в Мюнхен, Германия, е с парична гаранция от 5000 лв.

Малко по-късно от външно министерство излязоха с позиция по казуса. 


"МВнР бе уведомено от Прокуратурата на Република България, че предстои повдигане на обвинение спрямо служител от дипломатическата служба. Самият служител оказва съдействие на органите на държавното обвинение.  Към момента няма основания за предприемане на действия от страна на работодателя, тъй като от съобщението на прокуратурата става ясно, че обект на проверка са действия, извършени от служителя преди назначаването му в дипломатическата служба.", се казва в съобщение на министерството. 

Драгомир Димитров напусна изненадващо поста си в разузнаването през юли 2018 г.

Той е бил бивш шеф на полицията на Велико Търново, после отива на служба по линия на НРС в Германия, за да се прибере и да оглави разузнаването през 2012 г. (по това време вътрешен министър и вицепремиер е Цветан Цветанов, а Велико Търново е изконно "негова" цитадела, б.р.).  По негово време службата бе девоенизирана, бе приет и специалният закон за нейното функциониране и дейност.

Димитров бе преназначен по новия закон през 2015 г. с президентски указ на тогавашния държавен глава Росен Плевнелиев, а 5-годишният му мандат трябваше да изтече през 2020 г.

Димитров бе цитиран в материал на френското издание "Нувел обсерватьор" как казва пред Народното събрание през 2017 г.:

"Разпространяването на фалшиви български документи и скандалната подкупна схема за придобиването на българско гражданство са сериозни заплахи за националната сигурност на България."

Той присъства в парламента и когато бе провален опитът компанията "Инерком" на Гинка Върбакова да купи ЧЕЗ в България.