"Кибер инцидентите са станали по-разрушителни и скъпи за компаниите и често тези събития водят до съдебни дела и спорове."

До този извод стига деветото издание на проучването за най-големите рискове пред световния бизнес на Allianz Risk Barometer 2020. Заплахата от дигитална атака за първи път се нарежда и сред 10-те най-големи риска за българските компании. 

Анкетата е проведена сред над 2700 експерти от над 100 страни. Що се отнася до нашата страна - страхът на бизнеса от киберпрестъпниците, нарежда заплаха от тях на шесто място. Тя се появява за първи път, година след като бяха пробити сървъри на Националната агенция по приходите, вследствие, на което милиони лични данни потекоха свободно в интернет пространстовото. 

Очаквано - номер едно риск за българските фирми остават законовите и регулаторни промени. Сред тях влизат и опасенията от разрастването на търговските войни и увеличаването на митническите тарифи, възможни икономически санкции, експанзията на протекционизма, Брекзит и очакваната дезинтеграция на Еврозоната. 

Донякъде учудващо - второто място се заема от "Нови технологии". Българските респонденти на проучването са притеснени от навлизането на изкуствения интеелкт, автономните автомобили, 3D принтирането, т.нар. Интернет на нещата и блокчейн технологиите, на базата, на които работят онлайн валутите. 

Третото място сред заплахите за бизнеса заема възможността за прекъсване на бизнеса. Авторите на проучването подчертават, че това е световна тенденция, а този показател е бил начело на анкетата в продължение на седем години. Причините - т пожар, експлозия или природни катастрофи до дигитални вериги за доставка и дори политическо насилие.

Разбира се - и тази класация няма как да мине без заплахата бизнесът да не може да продължи да работи активно, заради липсата на квалифицирана работна ръка. Това е старо оплакване на българските компании, които продължават да страдат от малкото на брой обучени хора, които да могат да се справят с новите високи технологии и предизвикателствата, които те създават. 

Десетката от искове пред българските предприемачи се допълва от възможни пожари и инциденти, репутационни загуби, нестабилност и сериозни колебания в световните пазари, кражба, измама, корупция и макроикономическото развитие на страната - парична политика, бюджетна дисциплина, покачване на цените, дефлация и инфлация.

В света

Климатичните промени се изкачват на най-високата си позиция до момента – в световен план компаниите изказват най-сериозна загриженост за физически загуби, предизвикани от екстремни климатични събития, но също така се опасяват от критика от страна на потребителите, задействане на регулаторни механизми и завеждане на съдебни дела.

Те, заедно с кибератаките, представляват най-големите рискове. 

"Алианц Риск Барометър 2020 очертава, че кибер рискът и климатичните промени са двете големи предизвикателства, върху които компаниите ще трябва да се фокусират основно през новото десетилетие“, коментира Йоахим Мюлер, главен изпълнителен директор на Allianz Global Corporate & Specialty.

Разбира се съществуват много други сценарии за щети и разрушения, които могат да ни засегнат, но ако мениджмънтът на компаниите и риск-мениджърите, не предприемат действия относно рисковете свързани с кибер сигурността и климатичните промени. Това вероятно ще има решаващо въздействие върху оперативната ефективност, финансовите резултати и репутацията на техните компании”, допълва още г-н Мюлер.