Европа не се нуждае от нова и допълнителна газова инфраструктура, за да гарантира сигурността на доставките. Това показват данните от ново проучване на индустриалните консултанти от Artelys, цитирани от изданието Euractiv. В него експертите предупреждават, че има сериозен риск континента да изхарчи цели 30 млрд. евро за абсолютно ненужни нови 29 газови проекта. 

Причината - новият, четвърти списък на ЕС с проекти на общи интереси, който беше представен от ЕК на 31 октомври миналата година.Той съдържа 151 проекта за енергийна инфраструктура, цели 70% от които са свързани с електрическо и интелигентни мрежи. Важно уточнение - в документа няма проекти, свързани с България. Тази сряда пък - на 22 януари, Европейският парламент трябва да гласува дали да отхвърли или да одобри предложенията и да прецени кои от тях отговарят на условията за получаване на финансиране от ЕС.

От тези проекти - 32 са газови. Проучването обаче показва, че има сериозна опасност тези идеи да се окажат ненужни.

"Съществуващата газова инфраструктура на ЕС е достатъчно способна да отговори на различни бъдещи сценарии за търсене на газ, дори в случаи на екстремни ситуации на прекъсване на доставките".

В доклада се казва още, че тази констатация води до извода - почти всички от тези предстоящи проекти могат просто да доведат до тежко надвишаване на инвестициите от десетки милиарди евро, които са подкрепени основно от европейски публични средства. 

Точните суми в доклада на организацията са базирани на редица проучвания на газовата индустрия и на привилигированият достъп до данните на повече активни компании в сектора. 

Изводите се подкрепят и от Клод Турмес - министър на енергетиката на Люксембург, който смята, че такова изразходване на европейските пари би било нелегитимно.

"Рискуваме да изхарчим близо 30 млрд. евро за бъдещи натрупани активи, като същевременно ще заключим енергийната ни система в зависимост от изкопаемите горива за още 40 години", обяснява той и призовава Европа да се обърне по-бързо към инвестиции към възобновяемата енергия. 

На същото мнение е и председателят на комитета на френския парламент по околна среда, който е особено влиятелна институция във Франция. Според него Европейската комисия трябва да обърне внимание на доклада на Artelys и да преразгледа решенията си. 

Реално този списък с приоритетни проекти е предложен от комисията на Жан-Клод Юнкер, а новата комисия на Урсула фон дер Лайен има намерение да направи Европа първия въглеродно неутрален континент в света. До края на март се очаква Урсула фон дер Лайен да представи "Закон за климата", чиято цел е да постигне това. И това може да има последици за енергийните проекти, отговарящи на изискванията за финансиране от ЕС.

Тези намерения дават надежда на отделни евродепутати, които са против списъка, че нова ЕК ще преразгледа възможностите и ще заложи на повече проекти от възобновяемата енергия. За разлика от тях - защитниците на проектите твърдят, че Европа се нуждае от новата газова инфраструктура, която ще осигури сигурност на доставките. 

Източници на изданието Euractiv са споделили, че се очаква зелените и левите партии да отхврълят списъка при гласуването в сряда.