„2020 е ключова за БСП. Партията трябва да се подготви за два стратегически избора – парламентарни и президентски – догодина. И подготовката не е само на структурите. Ако иска да спечели парламентарните избори, БСП най-сетне трябва да се върне в ролята си на политическа алтернатива – с ясна физиономия, леви послания и разказ за бъдещето. Ако не спечелим парламентарните избори, вероятността да загубим и последния рубеж – президентските – е много голяма.“

Това заяви президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) и евродепутат от БСП Сергей Станишев на традиционната си среща с медиите в началото на годината в София.

Поводът да говори отново за БСП е предстоящият за първи път пряк избор на лидер на партията, който Корнелия Нинова успя да прокара. Станишев обаче предупреди, че всяко съмнение в честността при провеждането на предстоящия пряк избор в левицата удря по легитимността на партията да управлява страната.

По думите му медиите, гражданският сектор и най-вече управляващите изкъсо ще следят  и ще сигнализират, ако има съмнения при този избор.

"Надявам се, че ръководството на партията си дава сметка за този огромен репутационен риск за БСП. Второто ми опасение е, че кампанията по прекия избор в БСП ще мине вяло, без истински дебат, набързо, с усещането за предрешеност", добави още Станишев.

Засега ясният кандидат за лидер на БСП чрез пряк избор е самата Нинова.

Опасенията си бившият председател на БСП опира на разговори със социалисти из страната, според които партията няма енергия, ръководството не е подало за обсъждане материали за конгреса, който предстои, а събранията по места се провеждали с малко хора, дори без кворум. И даде пример как при преки избори в левицата в Испания и Италия, където дебатът и отварянето на формации към граждани извън строго партийните среди е довело до ръст на доверие.

Ако искаме БСП да стане политическа алтернатива и да печелим избори, нека дадем шанс на широк дебат каква искаме да е нашата партия, накъде да върви, къде в политическото пространство да се позиционира, кого да представлява, какви отношения да има с политическото си семейство в Европа, каза още Станишев и изрази надежка, че кандидат-лидерите ще отстояват платформи и идеи публично. Той изрази притеснения и по отношение на самата организация на прекия вот, например заради липсата на избирателни списъци в БСП и яснота за реалната членска маса на партията.

Станишев отново се размина с "Позитано" 20 в оценката си за резултата от миналия местен вот през есента, които централата брои за успех, но според него са показали, че БСП е уморена и отсъства в половината от областите в страната.

"Това не е естествен процес на износване, а налагана политическа линия – превръщане на партията от структурна и с партийни органи, в електорална, с вожд  и избиратели, които се задействат само по време на избори. Вместо изборът на нов лидер да даде самочувствие на членовете и симпатизантите, той ще доведе до нови разделения. Партията трябва да бъде единна, но не виждам предпоставки това да се случи", каза още Станишев. 

За пореден път той разкритикува и изолацията, в която соцпартията е изпаднала, и това, че вместо да се връща към защита на социални интереси, тя търси по-скоро нови ниши на националистическия терен и копира ГЕРБ. Силовият модел на управление на ГЕРБ се изчерпва и обществото иска нормализация и сигурност, и вместо левицата да ги предложи, тя губи институционалност - това е оценката на президента на ПЕС.

„За мен бъдещето на БСП категорично не е на терена на т.нар. консервативно ляво, а на модерното, социално, европейско и зелено ляво“, каза в заключение Станишев, докато на терена на национализма партията, по думите му, е обречена да губи. 

Фалшиви новини за плановете на Европа

Станишев обясни още, че в ЕС предстои мащабна трансформация – зелена, институционална, ценностна, раждат се и нови политики и "само правителство с ясна визия за приоритети и реформи, както и за средства за тяхното реализиране, може да се възползва от възможностите". И даде за пример и новия Зелен пакт, инвестиционния план за финансиране на прехода на страните, инициативи за реализиране на Социалния стълб и въвеждане на европейска рамка за по-справедливи минимални заплати в ЕС.

По думите на лидера на ПЕС реакцията в България за тези планове е първосигнална - представяне на ситуацията като "нови, по-строги европейски изисквания, най-вече свързани с енергетиката, водещи след себе си масова безработица и закриване на цели индустрии".

"Това е фалшива новина, удобно прикритие за липсата на политическо мъжество за истински реформи, които да доведат до качествено подобрение в живота на хората, заяви Станишев. 

По думите му става дума за мащабни нови възможности и пред ЕС, и пред всяка от страните в него. И това не бива да плаши хората, а тъкмо обратното - те трябва да поискат от своите правителства да работят в тази посока, да изискват и да следят промените да се случват по най-бързия, ефективен и прозрачен начин. Станишев разкритикува управлението на ГЕРБ в последните 10 години заради, според него, липсата на реализация на каквато и да било реформа в някой обществен сектор.

И изброи теми, по които държавата трябва да е активна в рамките на ЕС, а опозицията а изисква това от властта. Сред темите са отстояване на интересите при преговорите по финансовата рамка на ЕС за 2021-2027 г., Зеленият пакт и нужните дълбоки реформи, активност при инициативите за реализирането на принципите на Европейския социален стълб, включване на страната ни в големия разговор, обявен за близките години, в който европейците ще изработят новите цели на своя Съюз и нова Конституция – Конференцията за бъдещето на Европа. 

"Хората очакват работа по същество, а министерските оставки и снишаването в криза не решават проблемите. В Европа на ход е висшият пилотаж. За него се иска не просто поемане на отговорност. Иска се мащаб, визия и компетентност.“, каза още Станишев.