Франция планира временно да спре събирането на дигиталния данък тази година, за да избегне американски санкции и да има повече време за постигане на световно споразумение в рамките на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Данъкът остава, но авансовите плащания през април и ноември временно се прекратяват, за да се даде време за преговорите в ОИСР", обясни правителствен източник.

Той каза това след снощния телефонен разговор между президента Еманюел Макрон и американския държавен глава Доналд Тръмп.
Източникът уточни, че това ще бъде обсъдено утре в Давос на срещата на министрите на финансите на двете страни Брюно Льо Мер и Стивън Мнучин.
В интервю за в. Уолстрийт джърнъл", дадено в Давос от Мнучин, американският министър представя френското предложение като "начало на решение". Освен с Льо Мер, утре той ще се срещне и с генералния секретар на ОИСР Анхел Гурия.
Мнучин уверява също така, че Макрон е обявил снощи пред Тръмп временното спиране на авансовите вноски на дигиталния данък.

Вашингтон заплаши други, които планират дигитален данък

Мнучин заяви, че италианският и британският внос могат да бъдат обложени с допълнителни мита, ако тези страни не се откажат от плановете си да въведат данък върху компаниите, предоставящи дигиталния услуги. Това съобщи днес в електронното си издание в. "Уолстрийт джърнъл", цитирано от БТА.
Коментирайки решението на Франция да спре временно да събира дигиталния данък, Мнучин го определи като примирие, което е в основата на бъдещето решение на проблема. Той изрази надежда, че Италия и Великобритания, обявили намерение да въведат такъв налог, няма да го направят.

"В противен случай те ще бъдат принудени да се сблъскат с митата на президента Тръмп. С тях ще имаме подобни разговори", отбеляза Мнучин в интервю за "Уолстрийт джърнъл".„