Хора са се събрали пред Клиниката по ортопедия на пловдивската УМБАЛ "Св Георги", за да подкрепят отец Иван от Нови хан, който катастрофира снощи. Известният благодетел не отказва да приема дори и в болницата, защото осъзнава, че много хора се интересуват от състоянието му, а и вижда в медиите единствения начин да помогне на питомците си, предаде БГНЕС от Града на тепетата.

"За себе си не се притеснявам, за децата се притеснявам. Аз съм твърд, ще изтърпя", казва свещеникът, макар че снощи е имал жестоки болки, а и сутринта ефектът от упойката отминава.

Отец Иван катастрофира във вторник вечер на остър завой по пътя към Съединение, където е отивал на курбан при свой стар приятел. Тъй като през деня не успял да си почине, взел друг да го кара. Шофирали са на фарове по магистралата доста бързо, а когато излизат от нея, той се обръща назад, за да вземе шише с вода. Свалил е колана си в този момент. Поглеждайки пак напред, вижда остър завой и извиква на шофьора да внимава. Той обаче не успява да се справи и колата се преобръща в канавката. Отец Иван излита през стъклото. Сигналът за катастрофата е подаден минути след 19 ч, а около полунощ извършват операцията. Десният крак на отец Иван е счупен на две места, сложени са пирони.

Свещеникът щял да иска помощ от новия министър на земеделието, когато бъде сформирано правителство и да го моли да помогне с храна, защото 280 души в момента живеят в приюта в Нови хан, а тази година нищо от това, което сами са си садили за прехрана, не е станало.

"Още през юни, казва отец Иван - сметката на приюта беше празна."

В последните дни той е приютил още хора - две майки, едната с две деца, другата - с едно. 70 ученици е изпратил в първия учебен ден, а за тях също трябват средства.

"Хората помагат, изпращат дрехи, но често те не са подходящи, казва неуморимият филантроп. Децата имат нужда от дрешки, от обувки, от учебни помагала. Няма дърва за зимата, останал е в склада само един ориз."