НАТО е готова да се включи в наблюдението на спазването на оръжейното ембарго срещу Либия, заяви днес в Европарламента генералният секретар Йенс Столтенберг.

Той говори по време на размяна на мнения на съвместно заседание на Комисията по външни работи и Подкомисията по сигурност и отбрана.

Столтенберг призна, че в алианса има разногласия по въпросите за търговията, отношенията с Иран и опазването на околната среда. Европейските и северноамериканските съюзници обаче трябва да бъдат заедно, за да са по-силни в осигуряването на мир и стабилност.

През тази година предстои учението „Европейски страж“, за участие в което ще пристигнат 20 000 военни от САЩ. Това е най-голямото придвижване към Европа на войски от САЩ след края на Студената война, изтъкна генералният секретар.

И изобщо е грешно да се каже, че Съединените щати намаляват присъствието си в Европа. Може да изглежда така, но всъщност има увеличаване.

Главните предизвикателства

Предизвикателствата пред съюзницитее днес са много. Три обаче според Столтенберг са най-важните.

1. Борбата с тероризма

Подценява опасността от възстановяването на „Ислямска държава“, която само допреди месеци е контролирала територия колкото Великобритания, както и милиони хора.

„По-добре е НАТО да обучава силите за сигурност на място в размирните райони вместо да остава там дълго. Винаги има опасност съюзническите сили да бъдат възприемани като окупационни. Ирак има нужда от помощ, надявам се скоро да можем да възобновим обучителната мисия“, допълни шефът на пакта.

И допълни, че ако сега в Ирак не се направи необходимото, НАТО може да възстанови бойната си мисия там.

2. Русия

„Имаме двояк подход – диалог и, разбира се, защитата срещу тероризма. Ако сме обединени и категорични, можем и да разговаряме с Русия. Тя е наш съсед, ще я има и трябва да изграждаме добри отношения. Диалогът с нея не е израз на слабост, а на сила“, изтъкна Йенс Столтенберг.

За този диалог обаче много ще бъде необходима Северна Америка като цяло, в лицето на САЩ и Канада.

3. Технологиите

Става дума за новите технологии, изкуствения интелект, автономните военни пратформи, големите бази данни.

„Всички те ще променят театъра на войната. Трябва да имаме творчество, капацитет и изобретателност, за да сме на предна линия в тази технологична революция“, каза Столтенберг.

На НАТО обаче ще й бъде необходим и Китай. Причината е, че най-населената в света страна инвестира много в развитието на технологиите.

“Искаме да не бъдем принудени отново да водим битки. Превенцията е по-добра от интервенцията“, заключи Столтенберг.