Вече две седмици Народното събрание не отговаря на писмо на бившите депутати от десницата Мартин Димитров и Петър Славов, в което те предлагат рамката на стария комунистически герб на сградата на бившия Партиен дом да се премахме. 

Сградата в сърцето на София, разположена между президентството и Министерския съвет, е всъщност административната сграда на Народното събрание. В нея са кабинетите на депутатите, по-голямата част от администрацията на институцията, там заседават и парламентарните комисии и работят експертите в тях. От 2016 г. насам в зданието тече ремонт - реновира се т.нар. зала "Света София", за да се превърне в модерна пленарна зала, където да се преместят и заседанията на Народното събрание. 

До момента дейностите по ремонта са на стойност над 40 млн. лв. - половината за бъдещата пленарна зала, останалите - за ремонт на фасада, комуникации и т.н. Харчат се чрез обществени поръчки, които са отделна история. 

Последният план е до година-две това да е основната на Народното събрание, а не тази на едноименния площад, където сега се провеждат пленарните заседания, а самата идея е на повече от 10 години.

Над парадния вход на бившия Партиен дом, който в близко бъдеще трябва да приюти всички дейности на законодателната власт, все още стои рамката на стария герб от времето на комунизма. С падането на режима преди 30 години бе свалена огромната петолъчка от кулата над този вход. Под нея беше държавният знак със сърп, чук и друга петолъчка, но символите на комунизма бяха премахнати. Рамката обаче си стои, а при вглеждане си личи какво точно е имало на мястото. 

Така Славов и Димитров, заедно с друг бивш депутат - Методи Андреев - решават на отправят предложение към председателката на Народното събрание Цвета Караянчева (ГЕРБ) за премахването на въпросния елемент от входа и питат в писмо каква ще е съдбата му.

Това се случва преди 2 седмици по реда на Административно-процесуалния кодекс. По него граждани, организации и омбудсмана имат право да отправят предложения и да подават сигнали до институциите. Срокът за взимане на решение според кодекса е максимум 2 месеца в случаите, когато не се изисква специализирана експертиза и проучване на поставения казус може да има удължаване. 

Според Димитров и Славов обаче идеята им старият герб просто да не грее на фасадата не изисква кой знае какви усилия, нито ще струва кой знае какви пари на данъкоплатеца, а и ремонт на сградата така или иначе тече.

"30 години, в които израснаха цели поколения, България стана член (че и председателства) ЕС, а проблемът и до днес, буквално е над главите ни..."

"Може би отговорните лица не забелязват проблема? И че до ден днешен на сградата този висш държавен орган се мъдри почти в цялост комунистически герб по подобие на някогашния на СССР, вместо да е поставен официалния държавен герб на Република България?!", заявяват бившите депутати. 

Темата за останките от комунистическия герб върху институционална сграда се повдига периодично от началото на прехода. И при новия опит развръзката предстои.