Бизнесменът Васил Божков даде интерво пред "Свободна Европа" по повод промените в Закона за хазарта, внесени от НФСБ. Според текстовете само държавният "Български спортен тотализатор" може да организира лотарийни игри.

Това означава закриване на частните "Национална лотария" и "Лотария България", контролирани от Божков.

Валери Симеонов обяви, че е получил подкрепа за законопроекта от премиера Бойко Борисов. Финансовият министър Владислав Горанов и спортният министър Красен Кралев открито подкрепиха идеята.

Божков се срещна с привърженици на футболен клуб "Левски", който също е негова собственост. Той ги посъветва да поискат среща с Борисов и те поискаха. В изявление на "Нове холдинг" Божков директно каза, че приемането на такъв закон ще го принуди да спре да издържа "Левски".

Преди месец пък партньори на Божков в хазартния бранш - братята Цветомир и Боян Найденови, обявиха, че той ги е заплашил с убийство. Специализираната прокуратура обяви, че е започнала разследване, а финансовият министър Владислав Горанов обеща проверка дали лотариите на Божков са спестили данъци, като цитираната сума е около 250 млн. лв.

В интервюто Божков изтъква, че проектозаконът е внесен от Валери Симеонов, но веднага е получил подкрепа от ГЕРБ. На въпрос какво ще се случи, ако текстовете бъдат приети той отговаря:

"Този работещ бизнес ще бъде на практика отнет “принудително”, както е правният термин, който обяснява такова действие от страна на държавата. Просто и ясно е. Проблемът е, че ако това е истинската цел - да бъде монополизиран от държавния тотализатор, то резултатът няма да е в посока повече приходи за държавата. Ще бъдат загубени огромни потенциални приходи, които могат да отиват за всякакви добри цели. На първо място – данъци за държавата, на второ – много работни места и още куп косвени вреди. И не на последно място - това противоречи на Конституцията".

Той определи спортния министър Красен Кралев като "неподготвен политик' заради думите му, че не може да се избира между ФК "Левски" и българския спорт.

"Ако мотивът ти е да увеличиш парите за спорт, лесното и демократично “решение” би било не да закриваш един бизнес, а да прехвърлиш неговите данъци или такси към спорта. Защо трябва да закриваш един работещ бизнес? Това означава, че целите са други. Аз не съм сигурен, че тотото ще спечели 50 милиона, защото то не може. Ще трябва да се правят сериозни инвестиции, а в проектозакона пише изрично, че не са предвидени. Освен това, всички знаем какъв е държавният мениджмънт, знаем и какъв е частният", обяснява Божков.

И не уточнява какви точно са тези други цели.

Божков обяснява, че се е срещнал с феновете на "Левски", за да ги предупреди, защото им го дължи.

"Ако мине този законопроект, аз няма да мога да продължа с “Левски”. Това беше целта на срещата и всичко, което им казах", каза Божков.

Според него единствено премиерът Борисов може да помогне на феновете, ако реши да не подкрепи този законопроект. Божков отрича да е приканвал феновете да протестират.

"Господин Борисов, ако погледне Конституцията, ако не я е чел, може да види, че този проектозакон е в грубо нарушение. А феновете, ако искат да го има "Левски", разбират, че нищо не налага такъв законопроект да мине", казва още Божков.

Според него лотарийните игри никъде не са държавни.

"Някъде са частни, другаде са дадени на частни оператори под концесия. Може би искат и тук да направят така. Защо като сме създали работещ бизнес, който носи добри пари на държавата, трябва да се изземва? Обикновено държавите национализират, за да спасят бизнес, а не за да го дадат на друг. Кое го налага? Каква е целта – да го вземем от този, който го е направил успешен? Да го дадем на друг, може би", пита Божков.

И отново пояснява, че не знае кой е този друг.

Божков отрича да се е договарял нещо с управляващите, когато преди около 2 години Валери Симеонов внесе законови промени, ограничаващи скритата реклама на хазарт. Тогава идеята бе подкрепена на думи от ГЕРБ и БСП, но текстовете бяха пратени за нотификация до ЕК, което обикновено е способ за протакане.

"Тогава не съм се разбирал с никого. Не ми е практика да работя така. Просто така се стекоха нещата. Явно прецениха, че не е полезно да го прилагат. Не знам защо така решиха, но може би са се съобразили с някакви фактори. Сигурно са направили оценка на риска. А сега няма никакъв анализ, а по-скоро заблуждаваща информация", обяснява Божков.

Бизнесменът казва, че е възможно да има отражение и върху Нова ТВ, където той е голям рекламодател. Той не потвърждава и не отрича твърдението, че дава 20-25 млн. лв. на телевизията. Но пояснява:

"Ако такива пари не постъпват в една българска медия, ще ѝ се отрази тежко. Сигурно ще се отрази тежко и на програмите, които правят и на дейността, която развиват. Ще се отрази тежко на независимостта на тези програми. Но ако такива пари липсват от който и да е било бизнес, ще се отрази тежко. И на мен да ми липсват 20 милиона, и на мен ще ми се отрази тежко. Въпросът е, че като става дума за медиа, финансирането и от държавата е по-опасно, но това вие ще кажете. Противоконституционното спиране на лотарията ще се отрази тежко на много други бизнеси, част от процеса. Също така и на 40 000 човека, които са пряко част от бизнеса".

И пояснява, че става дума за "Лафка", но не само за нея.

"Нашата мрежа е много по-голяма. Всички, които продават билетчета и вземат процент и живеят от това семействата им, ще бъдат засегнати", казва Божков.

Той изтъква, че не познава чешкия бизнесмен Петр Келнер, който опита да купи Нова ТВ. И обяснява, че е в един момент е оттеглил рекламата от Нова ТВ докато не дойдат новите собственици, защото телевизията "отказа да ме подкрепи срещу Валери Симеонов".

"Исках хора, които са запознати със случая, да бъдат питани за гледната им точка, исках да бъдат зададени въпроси на Валери Симеонов за мотивите и целите. Тогава ми отказаха. Тогава им казах: като искате този закон да мине, значи не искате тази реклама – довиждане", поясни Божков.

Но отрича това да е било влияние от негова страна и се позовава на правото на една засегната страна от един закон може да търси гледните точки.

"Това е нормално. И ето колко влияя – не ми дадоха дори да се разследват факти и данни", казва Божков.

И допълва, че е върнал рекламата, защото са дошли други собственици и защото му е необходима за бизнеса.

"Ако политиците, които трябва да изпълняват законите, не ги спазват, ние трябва ли да ги спазваме? Не че няма да изпълня закона, просто ще съдя държавата за принудително изземване на бизнеса и неговия най-голям актив - лиценза", заяви Божков.

Той отрича да е заплашвал братя Найденови, негови бизнес-партньори с убийство. Относно проверката на АДФИ за това, че Националната лотария се възползва от вратичка в закона и плаща по-малко такси отколкото Тотото и става дума за 250 милиона Божков коментира:

"Нека да свърши. Ако трябва да плащаме нещо – ще плащаме".

Но заявява, че всичко е плащано по закон.

Божков се опитал да говори с премиера Борисов по темата, но той не си вдигнал телефона. Относно изплащането на парите на спечелилите от лотарията Божков коментира:

"Държавата да го свърши. Тя прекратява дейността. Тя трябва да си го плати. Не знам колко точно са парите, надали са толкова големи, че да не можем да ги платим, но все пак държавата прекратява дейността. Тя трябва да си плаща. Трябва да платят и договорите на доставчиците, които са много, защото са 10-годишни. На разпространителите – също. Аз ли да ги плащам? Всичко ще се отнесе към държавата. Лошото е, че нашите политици не носят те риска. Валери ли ще извади пари да ги плати? Десетки милиони са това, ако не стотици. Който подкрепя Валери Симеонов, ще извади ли пари да ги плати? Целият народ ще ги плати, с данъците си. Вие, аз. Айде, аз не съм за жалене. Плюс това ние ще жалим в Конституционния съд. Това е грубо погазване на Конституцията", повтаря Божков.

На напомняне, че той не може да се жалва пред Конситуционния съд Божков отговаря:

"Няма как – да. В това е проблемът. Но ако има 47 съвестни депутати – могат да сезират Конституционния съд (за това са необходими 48 народни представители - бел.ред.). Президентът може, главният прокурор също може".

Но признава, че познава не повече от 4-5 депутати, а близки отношения няма с нито един.

"Има още една компания, която има гръцко участие – 45% ("Интралот"). Те искат да го конфискуват и него. Дали те ще си мълчат? Предполагам, че ще се оплакват някъде – я при тяхното правителство, я по Европа. Малко са тръгнали безпардонно", каза още Божков.

Според него бизнесът му се е изградил независимо от политическата среда.

"Даже въпреки политическата среда. Защото политиците винаги са ми пречили", поясни Божков.

Според него той е печелил обществени поръчки въпркеи политиците, защото е бил най-добър, но въпреки това е продал строителния си бизнес.

"Ние сме печелили обществени поръчки без нито един лев подкуп. Защото сме по-добри. А и по тази причина съм работил на загуба. Строил съм три магистрали, от всяка една съм загубил по 20 милиона лева и съм ги компенсирал оттам откъдето съм имал печалба", разказа Божков.

Попитан защо след като при излизането си от ЦСКА е заявил, че повече няма да се занимава с футбол след това се е захванал с "Левски" той отговори:

"Просто мина време и пак ми се дозанимава. Отборът щеше да изчезне, както изчезна ЦСКА, а на определен етап от развитието си човек може да си позволи да прави добри неща. Аз помолих да го дадат, за да го спася. Не бях помолен да го взема, а поисках. Не знам кой и как като е влизал в "Левски" му е потръгвал бизнесът, но в един момент клубът бе затънал в дългове и нямаше една стотинка, той беше фалирал де факто. Сега "Левски" е добре – няма задължения, има средства да се развива. Щяхме да приключим и стадиона тази година. Ако имаме възможност ще го направим, ако нямаме – няма".

За Делян Пеевски той казва, че е в нормални отношения с него.

"Нямаме какво да делим. Познаваме се, говорим си, но нямаме пресечни точки, конфликти или пък близко приятелство", поясни Божков.

И допълни:

"Мисля, че Пеевски е демонизиран. Не е чак такъв злодей. Все пак слухове. Случи ли се нещо и все Пеевски виновен. Според мен не е чак така".