Ако случайно получите есемес от саудитския престолонаследник, да знаете, че тайните ви са в опасност. Шефът на "Амазон" Джеф Безос може да го потвърди, пише днес "Гардиън".

На 1 май 2018 г. Безос получил текстово съобщение с приятелско съдържание от принц Мохамед бин Салман.

През януари 2019 г. обаче прочел неприятни подробности за личния си живот в американския таблоид "Нешънъл инкуайърър", с чиито издател Бин Салман има тесни връзки според шефа на сигурността на Безос.

Екперти, обследвали смартфона на Безос, открили, че есемесът на принца съдържал файл с шпионски софтуеър.

В резултат, от апарата били източени много данни, включително съобщения, които говорят за извънбрачна афера на собтсвеника му. 

Безос притежава в. "Вашингтон пост", който разследваше убийството на своя саудитски сътрудник Джамал Кашоги, убит на 2 октомври 2018 г. в саудитското консулство в Истанбул.

Тялото на Кашоги, който беше критик на саудитската династия, никога не беше намерено. Смъртта му съвпадна с пристигането на група саудитски служители на сигурността в града на Босфора, сред тях един от близките охранители на Мохамед бин Салман.

Саудитската монархия отрича да е шпионилала Безос, сочейки, че миналия декемвмри саудитски съд осъди осем души в дело за убийството на Кашоги, което правозащитни организации описват като показно, отбелязва "Гардиън".

Източените данни от телефона на Безос могат да покажат от какво са се интересували престолонаследникът и вътрешният му кръг, месеци преди убийството на Кашоги.

Мохамед бин Салман, който фактически управлява богатото на петрол кралство, си изгражда образ на реформатор, работещ да модернизира средновековната монархия и да привлече повече чужди инвестиции в нея, но в същото време безпощадно се разправя с дисидентите и критиците си, пише британското издание.

"Гардиън" цитира неназован източник, че от анализа на смартфона на Безос и от показанията, че хакването му води към акаунта на Мохамед Бин Салман, се е заинтересувала Аниес Каламар, специален докладчик на ООН, която разследва извънсъдебните убийства.

По-рано Каламар беше казала, че има "достоверни свидетелства", че престолонаследникът и други висши саудитски представители са отговорни за убийството на Кашоги.

Тя е потвърдила пред "Гардиън", че работи по няколко следи, но е отказала за коментира твърденията, смартфонът на Безос е бил шпиониран.