Днес и утре прокурорската колегия и евентуално целият Пленум на ВСС ще се занимават с подбор на екипа, който си е харесал новият главен прокурор Иван Гешев.

Преди два дни от пресцентъра на прокуратурата съобщиха, че едното предложение е за Пламена Апостолова, която е член на действащия (от 2017 г.) ВСС. Тя е бивш следовател, после е била завеждащ отдел "Следствен" към Софийска градска прокуратура - откъдето идва и самият Гешев, преди да оглави специализиранаото обвинение. Шеф е на "Стопански към НСлС".

Апостолова е член на ВСС от политическата квота, но прелюбопитно е чие предложение е. А именно: на "Йордан Кирилов Цонев и Парламентарна група „Движение за права и свободи“".

Както Клуб Z писа тогава, в съвсем кратките си мотиви зам. -председателят на ПГ на ДПС само споменава, че тя има изискуемите от конституцията „високи професионални и нравствени качества”.

Всъщност обаче от юли 2016 г. Апостолова е титулярен началник на Столичното следствие. Това е станало по изрична  заповед на главния прокурор Сотир Цацаров, а конкретното преназначение е извършила  Емилия Русинова, тогава зам. градски прокурор, доскоро градски, а сега - зам.апелативен прокурор на София (столичното следствие бе „меката” на магистрата с озадачаващ прякор Петьо Еврото, б.р.).

Апостолова е смятана за близка до бившия шеф на НСлС Ангел Александров. Тя разследваше делото „Фронтиер“, по което свидетелства срещу колежката си Татяна Шарланджиева, че е разпънала „чадър“  над шефа на консултантската фирма „Фронтиер“ Красимир Георгиев, за да го избави от разследване за пране на пари, припомни „Де Факто”. Петър Петров, известен и като Еврото, дори повдигна обвинение на Шарланджиева. По делото беше привлечена и Корнелия Нинова, тогава зам.-министър на  Румен Овчаров.  По онова време течеше мощен скандал между шефа на НСлС Александров и Румен Овчаров, чийто близък беше Красимир Георгиев.

Следствието не пестеше усилия в полза на шефа си. След близо 10 години разследване делото беше окончателно прекратено поради липса на престъплениe.

Пламена Апостолова за 2015 г декларира пред Сметната палата, че  има на влог 242 816 лв. от продажба на дял от недвижим имот.  Получила е  още 145 690 лв, като капаро за продажба на друг имот и 1 311 208 лв. след финализирането на сделката.

А при избора й през 2017 г. и "Капитал" отбелязва:

"Според прокурори Пламена Апостолова е от близкото обкръжение на бившия директор на Националната следствена служба Ангел Александров, който не крие приятелството си с Ахмед Доган.

През следствения отдел, който тя ръководи от миналото лято, минават ключови разследвания, като например обвиненията срещу представители на "Реформаторския блок" от края на миналата година."

Любопитен щрих е, че съпругът й Георги Апостолов е (вече бивш) шеф на софийската Териториална дирекция на КПКОНПИ още от времето на Пламен Георгиев.

За да се случи плануваното, на утрешния си - пръв за годината Пленум на ВСС, трябва с 2/3 мнозинство да освободи ексследователката като член на съвета. А съответно - в Парламента да стартира процедура за друг член от политическата квота. Доколкото е всеизвестно, че те са плод на договорки и "квоти", логиката е пак да е кадър, подаден от ДПС.

В момента точка "оставка" на Апостолова няма в дневния ред на заседанието на ВСС, но с оглед на невижданата експедитивност, която този съвет показва по въпросите, касаещи Главна прокуратра, най-вероятно тя ще бъде внесена като извънредна.

Съответно с други свои предложения Прокурорската колегия трябва днес да гласува Красимира Алексиева Филипова - прокурор във Върховна касационна прокуратура на длъжност „заместник на главния прокурор” във Върховна касационна прокуратура.

Да гласува предложението на главния прокурор за назначаване на Десислава Георгиева Пиронева - прокурор в Софийска градска прокуратура на длъжност „заместник на главния прокурор“ във Върховна административна прокуратура.

И да освободи Ася Бориславова Петрова от същата длъжност - „заместник на главния прокурор“ при Върховна административна прокуратура и да я преназначи на длъжност „прокурор“ във Върховна касационна прокуратура.

Същевременно Гешев предлага още назначаване на Даниела Ангелова Димитрова - в момента “заместник градски прокурор” на длъжност “и. ф. административен ръководител - градски прокурор” на Софийска градска прокуратура. Това ще стане поради изтеглянето на Емилия Русинова като зам.-апелативен прокурор.

Там изненади не се очакват, тъй като Прокурорската колегия обикновено гласува анблок напълно единомислено.