Комисията по хазарта е таксувала по различен начин държавния Български спортен тотализатори и частните оператори, информира бТВ. Това е станало ясно по време на проверка от страна на Агенцията за държавна финансова инспекция, разкри нейният директор Георги Начев пред журналисти.

Проверката на Комисията по хазарта и таксите, които тя събира, е била разпоредена от финансовия министър Владислав Горанов през декември миналата година, а по-късно е издадено постановление на специализираната прокуратура за такава проверка, но с по-голям времеви обхват.

Тепърва ще се изяснява законосъобразността на действията на Комисията по хазарта, но фактите говорят, че по различен начин са събирани таксите от БСТ и останалите хазартни оператори за един и същи тип игри, без да се знае на какво се дължи това, отбелязва Начев.

Само Българският спортен тотализатор е плащал 15% върху всички залози, докато останалите, сред които са "Национална лотария" и Лотария "България" на Васил Божков, са плащали по 20%, но от комисионите.

Резултатите от проверката ще бъдат публикувани скоро на сайта на АДФИ, но по моментните изчисления са събрани 210 милиона лева по-малко заради различното таксуване. Начев не се ангажира с определението „Щета за бюджета“, защото все още не е ясно на какво се дължи тази разлика.

По-рано днес тръгна акция на прокуратурата в Държавната комисия по хазарта (ДКХ).

На 20 декември миналата година Специализираната прокуратура обяви, че започва проверки на едни от най-големите хазартни компании - "Национална лотария". Беше образувано досъдебно производство за престъпление, извършено през декември 2017 г. в София, посочиха още от държавното обвинение.

Става въпрос за сигнал за изнудване чрез принуда, придружено със заплаха за убийство или тежка телесна повреда. Той беше от страна на братя Найденови, собственици на Efbet, доскорошен партньор на Васил Божков, а отскоро отявлен враг.

В 16:30 часа в сградата на АДФИ на ул. „Леге“ 2, ет. 2, директорът на Агенцията за държавна финансова инспекция Георги Начев ще направи изявление във връзка с инспекцията в ДКХ.

"Не избираме моменти като този с акцията за Комисията по хазарта", каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов пред журналисти, предаде „Фокус“.  

На въпрос защо сега се прави акцията в Комисията по хазарта и дали това е случайно, министърът отговори:

„Работа се върши, когато сме готови и когато има необходимост. Ние не избираме момента. Той се избира от ситуацията, когато има данни или постъпят нови данни. Тази операция е на прокуратурата, ние обезпечаваме само района.“