Административните съдилища в Благоевград и Ботевград обявиха, че трябва да бъдат прекратени правомощията на кметовете на двете общини. Двамата градоначалници - благоевградският Румен Томов (независим, подкрепен от БСП), и ботевградският Иван Гавалюгов (МИР), не са излезли в законния срок от фирмите си след встъпването им длъжност.

Заради това изборът им е оспорен от техни опоненти пред общинските избирателни комисии (ОИК), които обаче излязоха с решения, че не виждат проблем. Последваха жалби пред административния съд. 

"С решение от 22.01.2020 г. Административен съд-Благоевград отменя като незаконосъобразно Решение № 300-МИ/20.12.2019 г. На Общинска избирателна комисия-Благоевград, с което тя е отказала да прекрати предсрочно пълномощията на Румен Георгиев Томов, обявен за избран за кмет на община Благоевград", съобщи пресцентърът на Административния съд в Благоевград. 

Съдът изпраща преписката на Общинската избирателна комисия за ново произнасяне, съобразно указанията на съда по тълкуването и прилагането на закона, дадени в постановения съдебен акт.

Оттам посочват още, че според съда, оспореното решение е в противоречие с материалния закон.

Румен Томов не е изпълнил нито едно от трите изисквания на чл.41, ал. 3 от ЗМСМА. В едномесечен срок от обявяването на изборния резултат Томов, в качеството си на кмет, не е предприел действия по прекратяване на търговската си дейност чрез заличаване на ЕТ и не е уведомил писмено за това, както председателя на Общинския съвет на Благоевград, така и Общинската избирателна комисия в указания срок до 04.12.2019 г. 

"Неизпълнението на което и да е от трите изисквания води до предсрочно прекратяване на пълномощията на лицето, което не е съобразило своето поведение с тях", посочват магистратите.

"Това налага отмяната на решението и връщане на преписката на административния орган. При новото произнасяне ОИК Благоевград следва стриктно да приложи неблагоприятните последици на чл. 42, ал. 1, т. 5 във връзка с разпоредбата на чл. 41, ал. 3 от ЗМСМА – предсрочно прекратяване пълномощията на Румен Томов, избран за кмет на община Благоевград, с излагане на ясни, конкретни и обосновани съображения, съобразявайки мотивите в настоящия съдебен акт", е записано в съдебното решение.

До делото срещу благоевградски кмет се стигна след като неговият предшественик Атанас Камбитов (ГЕРБ) подаде сигнал в ОИК, че Румен Томов не е заличил участието си във фирмата си в задължителния едномесечен срок от избирането му. Последва проверка на Общинска избирателна комисия, която реши, че няма да прекрати пълномощията му. 

Подобно решение взе и Административният съд – София област. На 27 декември ОИК-Ботевград отказа да прекрати предсрочно пълномощията на кмета Иван Гавалюгов.

Последваха две жалби, според които решението на ОИК е незаконосъобразно, тъй като е издадено в нарушение с материалния закон. 

Кметът на Ботевград Иван Гавалюгов пък каза пред бТВ, че подадените жалби пък са фалшиви, тъй като имало разминавания в подписите. Вече е пуснал и сигнал за това. 

Решенията на административните съдилища може да бъдат обжалвани пред ВАС.