С две осъдителни присъди - за общо 25 години затвор, приключи делото "Хитрино" в Окръжния съд на Шумен. Става дума за делото за инцидента от декември 2016 г., когато дерайлира влакова композиция с цистерни при навлизане на гарата в Хитрино и от последва взрив.

При него загинаха 7 души, десетки бяха ранени, къщи бяха буквално пометени, пострада и сградата на общината.

Главният машинист на влака Димитър Михнев получи 15 г. затвор, а помощникът му Радослав Петков - 10 г., реши съдът. Решенията не са окончателни, присъдите могат да бъдат обжалвани на следваща инстанция - пред Апелативния съд във Варна.

Михнев бе лишен и от правото да упражнява професията си за срок от 17 години, а Петков - за 12 г. С определение на съда им бе изменена мярката за неотклонение, като съдът им наложи „домашен арест“, съобщи още бТВ.

Според съда има достатъчно доказателства, че тежката катастрофа е била причинена заради висока скорост на влаковата композиция при навлизане в гарата. Това предизвикало дерайлирането на 26-те вагона-цистерни, движени от два локомотива.

Самото дело се водеше от шуменската прокуратура и Националната следствена служба. Досъдебното производство бе от 40 тома. 

За решаване на казуса по същество бяха назначени 4 технически експертизи - за железния път, за скоростта на композицията, за дерайлирането й от релсовия път, както и за осигурително-техническата дейност. Направена е била и пожаротехническа, 2 компютърно-технически, 2 криминалистически и трасологогична експертиза.